U bent hier

Zo werkt afstuderen

Je studententijd loopt (als het goed is) een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hieronder vind je een aantal tips, zodat het afstuderen vlekkeloos verloopt. Ook leggen we uit hoe afstuderen nou eigenlijk werkt en wat je allemaal moet doen als je eindelijk je diploma op zak hebt!

Voldoende punten voor afstuderen halen

Afstuderen betekent dat je alle punten van een hbo-opleiding of universitaire studie hebt gehaald. Het aantal punten is afhankelijk van de opleiding. Meestal zijn dit er 60 voor elk jaar van de opleiding. Er is dus een verschil in het aantal studiepunten dat je bij een bachelor of master moet halen. Ook verschilt het of je een hbo-opleiding of studie aan de universiteit volgt.

In de eindfase van de studie moet je meestal een scriptie, thesis of afstudeeropdracht afronden. Deze opdracht is meestal groter dan de voorgaande opdrachten en staat voor een hoop studie-uren en –punten. Nadat je alle punten hebt gehaald krijg je, meestal tijdens een diploma-uitreiking, jouw diploma.

Tips bij het afstuderen

Om te zorgen dat je zo efficient mogelijk gaat afstuderen, hebben wij een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet:

Bereid je goed voor op de eindfase van je studie

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat je moet doen in je laatste jaar. Zo weet je wat je kan verwachten en kan jij je daar alvast op voorbereiden. Het laatste jaar is vaak heel druk en je scriptie of eindopdracht neemt veel tijd in beslag. Houd daar dus rekening mee!

Maak genoeg tijd vrij voor jouw scriptie, thesis of afstudeeropdracht

Veel mensen lopen studievertraging op door hun scriptie, thesis of afstudeeropdracht. Het is dus belangrijk dat je er genoeg tijd voor vrijmaakt. Als je op tijd begint, houdt aan je planning en zorgt dat je voldoende tijd hebt om de opdracht goed af te ronden, dan kan het bijna niet anders dan dat je hem haalt. Als je bij een bedrijf een afstudeerstage loopt, is het belangrijk dat je naast het meewerken ook tijd hebt om aan je opdracht te werken. Je kan bijvoorbeeld twee dagen meewerken en de rest van de week werken aan je scriptie. Op deze manier heb je nog genoeg tijd om leuke dingen te doen én om aan je scriptie te werken.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Als je al die tijd hebt vrijgemaakt, dan moet je die tijd natuurlijk wel gebruiken om te studeren! Als je iets voor je studie wil doen, is het dus belangrijk dat je op een rustige plek gaat zitten waar je je goed kan concentreren. Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk afgeleid kan worden door bijvoorbeeld je telefoon en meldingen op je laptop.

Vraag om hulp bij afstuderen!

Voor jouw scriptie of eindopdracht krijg je vaak een begeleider die jou zo goed mogelijk helpt. Maak hier dus ook gebruik van! Jouw begeleider heeft vaak een heleboel kennis van en ervaring met jouw onderzoeksonderwerp. Stel hem of haar dus gerust vragen en benut de contacturen optimaal! Het is dan ook belangrijk om je aan deadlines te houden en goed voor te bereiden als je een afspraak hebt met je begeleider. Ook kan je vrienden en familie vaak inschakelen om je te helpen bij je thesis. Ook als ze geen kennis hebben van het onderwerp van je onderzoek, kunnen ze je nog steeds helpen! Bijvoorbeeld met een spellingscheck, de vormgeving of gewoon met een beetje afleiding.

Zorg dat er tijd is om te ontspannen naast studeren.

Het is belangrijk dat je niet elke dag de hele dag aan je studie zit. Het is juist goed om af en toe te ontspannen en je gedachten te verzetten. Zorg er daarom voor dat je ook wat tijd inplant om iets leuks te doen! Als je het hele jaar alleen maar serieus aan het studeren bent, dan houd je het niet vol. Ook moet je natuurlijk nog een beetje genieten van de laatste maanden van je studententijd! Dus gun jezelf een beetje vrijheid, maar ook niet te veel. Vind de gulden middenweg voor jezelf.

Wat moet je regelen als je bent afgestudeerd?

Er zijn een aantal dingen die je moet doen na je afstuderen. Hieronder vind je een lijstje met zaken die je echt niet moet vergeten:

  • Studentenreisproduct op je ov stopzetten
  • Uitschrijven bij je onderwijsinstelling
  • Studiefinanciering of lening stoppen bij DUO
  • Studieschuld terugbetalen

Het stopzetten van jouw studentenreisproduct is erg belangrijk! Als je dit niet op tijd doet, dan betaal je namelijk €97 per halve maand! Je kan dit eenvoudig bij een NS-automaat of zo’n gele ov-chipkaartautomaat doen. Binnen drie maanden na je afstuderen kan je wel gratis een Dal Voordeel abonnement aanschaffen bij de NS. Hiermee reis je met 40% korting buiten de spits en in het weekend.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk na je opleiding je studieschuld terug te betalen. Dit mag wel, maar normaal begin je na twee jaar met afbetalen als je een vaste baan hebt.

Wat te doen na het afstuderen

Als je bent afgestudeerd, kan je verschillende dingen doen. Wij geven je een paar opties voor als je net klaar bent met je studie!

Kies een vervolgopleiding

Na je afstuderen kan je natuurlijk verder studeren. Misschien wil jij je wel ergens in specialiseren of een opleiding volgen in een andere studierichting. Je kan dan op zoek gaan naar een masteropleiding. Maar als je een voltijdopleiding een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je natuurlijk ook een cursus volgen. Je kan ook verschillende opleidingen thuis volgen, als je geen zin hebt om in de collegebanken te zitten. Je kan er natuurlijk voor kiezen om verder te studeren in het buitenland

Werken na afstuderen

Maar misschien heb je na jouw afstuderen helemaal geen zin meer om door te leren… Begrijpelijk! Jij gaat meteen beginnen met werken. Je kan tijdens de afstudeerperiode al zoeken naar een startersfunctie. Zorg er wel voor dat je een goede motivatiebrief hebt en een goed cv. Als je een unieke cv of brief hebt, dan word je ook sneller uitgenodigd. Wat al helemaal leuk is, is om een sollicitatievideo te maken! Veel bedrijven zien jou dan gelijk en kunnen een beetje inschatten of jij bij het bedrijf past of niet.

Reizen na afstuderen

Het kan ook zijn dat je niet wil verder studeren en ook niet wil werken. Je hebt nu genoeg tijd om een mooie (verre) reis te maken. Veel afgestudeerden gaan dan een rondreis van een paar maanden maken in Azië of Australië. Als je een rondreis wil maken, dan moet je wel geld hebben. Je kan dan eerst een paar maanden werken en sparen voor je reis. Misschien wil jij wel gewoon twee weken in de Griekse zon liggen en even je rust pakken. Dat kan ook! Je kan ook een reis naar het buitenland combineren met vrijwilligerswerk of om iets leren. Dat kan bijvoorbeeld door een taalreis te maken. Zo kan je bijvoorbeeld Spaans leren in Valencia, Barcelona of Costa Rica!

Lees ook

Abonneren op