Skip to main content
Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Associate degree

Dit type opleiding is eigenlijk vrij nieuw in ons onderwijsstelsel. De associate degree is in het leven geroepen om het gat tussen mbo en hbo te dichten. De associate degree is een hbo-opleiding die 2 jaar duurt. Het niveau van de opleiding ligt tussen mbo 4 en hbo in. Je mag een associate degree volgen als je minimaal een havo- of mbo-4-diploma hebt. Nadat je een associate degree hebt gehaald, kan je ervoor kiezen om door te stromen naar een hbo-bachelor.

Verschil hbo-opleiding en universiteit

Voordat we het verschil tussen een bachelor en master uitleggen, is het goed om te weten wat het verschil tussen een hbo- en wo-opleiding is. Een hbo-opleiding kan je volgen als je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma hebt. Je mag naar de universiteit als je een vwo- of hbo-diploma hebt en soms als je jouw propedeuse op het hbo in een jaar haalt. Een hbo-opleiding is vaak meer praktijkgericht, terwijl een studie aan de universiteit zich meer richt op wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn er een aantal studies die je alleen aan een hogeschool kan volgen en andere studies kan je juist alleen aan een universiteit volgen. Kijk voor een overzicht van alle onderwijsinstellingen in Studentensteden op de pagina universiteiten of hogescholen.

Verschil bachelor en master bij universiteit

Bij wo-opleidingen aan de universiteit duurt de bachelor meestal 3 jaar en de master 1 tot 2 jaar. Het verschil tussen deze twee ligt vooral op de inhoud en graad die je behaalt. Afhankelijk van de richting die je kiest, begin je bij de bachelor vaak met algemenere vakken die op jouw studierichting zijn aangepast. Ook moet je tijdens het eerste jaar van de bachelor een positief bindend studieadvies (BSA) krijgen. Na de bachelor kan je uit verschillende masters kiezen in dezelfde studierichting, maar soms ook uit een andere studierichting. Bij de master die je kiest, is het meestal de bedoeling dat jij je specialiseert in een vakgebied. Daarom krijg je bij de master meestal vakken die dieper ingaan op een deelthema binnen jouw studierichting.

Verder wordt er binnen wo-opleidingen het verschil tussen Bachelor of Arts en Master of Arts, en Bachelor of Science en Master of Science gemaakt. Welke graad jij uiteindelijk behaalt en hoe je dit uitdrukt achter je naam is afhankelijk van jouw studierichting. Bij een Bachelor en Master of Arts gaat het om een studie in de geesteswetenschappen. Bij een Bachelor en Master of Science gaat het om studies in de toegepaste, exacte of sociale wetenschappen. Tenslotte is er ook de Bachelor en Master of Laws, die je behaalt wanneer je een rechtenbachelor of -master aan de universiteit afrondt. 

Verschil hbo-bachelor en hbo-master

Ook bij hbo-opleidingen is er een verschil tussen de bachelor en master. Hierbij is de bachelor vaak breder en algemener en de master meer specifiek. Een bacheloropleiding op een hogeschool duurt 4 jaar. Ook op het hbo moet je tijdens het eerste jaar van de bachelor een positief BSA krijgen. Na de bachelor kan je een vervolgopleiding kiezen zoals een hbo-master. Helaas zijn er niet veel hbo-masters die je kunt volgen, dus vaak kom je uit bij een master aan de universiteit. Hier moet je meestal wel een toelatingstoets voor doen en eerst een pre-master of schakelprogramma volgen.

Pre-master of schakeljaar

Als je na een hbo-opleiding een master aan de universiteit wil doen, moet je vaak eerst een schakeljaar of pre-master afronden. Ook als je een universitaire bachelor hebt en een master in een andere studierichting wilt volgen, moet je soms een pre-master volgen. Tijdens een pre-master doe je veel kennis op over verschillende theorieën die een basis vormen voor de master. Daarnaast word je voorbereid op het meer wetenschappelijke onderwijs en ontwikkel je onderzoeksvaardigheden die je kunt gebruiken tijdens de master.

Titels en graden na je afstuderen

  • Associate degree: na afronding van een associate degree mag je de letters Ad achter je naam plaatsen.
  • Hbo-bachelor: een hbo-bachelorgraad mag je uitdrukken in de letter B (met eventuele toevoeging) die je achter je naam plaatst.
  • Hbo-master: als je een hbo-mastergraad hebt behaald, mag je de letter M (met eventuele toevoeging) achter je naam plaatsen.
  • Wo-bachelor: de wo-bachelorgraad komt tot uitdrukking door BA (Bachelor of Arts), BSc (Bachelor of Science) of LLB (Bachelor of Laws) achter je naam te plaatsen.
  • Wo-master: nadat je een wo-mastergraad hebt behaald, mag je dit uitdrukken door MA (Master of Arts), MSc (Master of Science) of LLM (Master of Laws) achter je naam te plaatsen.

Waarom bachelor- en mastergraden?

In Nederland wordt er met het bachelor- en mastersysteem gewerkt dat in het grootste deel van Europa ook geldt. Op deze manier worden Europese onderwijssystemen internationaal erkend en dragen veel hogeropgeleiden vergelijkbare graden of titels. Dit zorgt er ook voor dat het makkelijker is om stage te lopen of te studeren in het buitenland.

Wil je dit soort handige informatie voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Haag heeft diverse diverse hogescholen en een universiteiten die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Haag makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Haagse studentenverenigingen? Je vindt hier alles wat je moet weten als je in Den Haag gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Haag Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Den Haag

In Den Haag zijn meerdere hogescholen die veel verschillende opleidingen aanbieden. Lees hier meer over alle hogescholen in Den Haag!

Universiteiten in Den Haag

Den Haag heeft twee grote universiteiten! De eerste is de Open Universiteit. Hier draait alles om thuisstudie! Daarnaast heb je nog Universiteit Leiden met een campus in Den Haag. Benieuwd?
Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Waarom lid worden van een studentenvereniging in Den Haag? Als lid van een studentenvereniging leer je nieuwe mensen kennen en je komt gegarandeerd op leuke feestjes. Je moet wel zin hebben in bepaalde verplichtingen. Wat zijn de voor- en nadelen van lid worden als student?

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

HOPweek (introductieweek Den Haag)

De ideale start van jouw tijd in Den Haag begint met de HOPweek. Tijdens deze introductieweek, voorafgaand aan je eerste studiejaar, is er aandacht voor de stad Den Haag en jouw komende studie- en studentenleven. Meer weten?

OH OH INTRO festival

OH OH INTRO festival is het studentenintroductiefestival voor alle aankomende studenten van Den Haag. Na de kennismakingsweek op de hogescholen en universiteit is OH OH INTRO het grote afsluitingsfeest.

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

Waarom studeren in Den Haag?

Ben je er nog niet uit in welke stad je gaat studeren? Je wilt de perfecte stad uitkiezen, want je studententijd is immers de mooiste tijd van je leven. Misschien is Den Haag de studentenstad voor jou. Waarom studeren in Den Haag?

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.