Skip to main content
Haagse Studentenvakbond (vakbond)

Sinds 28 augustus 2008 is Den Haag een studentenorganisatie rijker. De Haagse Studentenvakbond is opgericht met als doel een studentvriendelijker Den Haag studentenstad te creëren. Om dit te bereiken werkt de Haagse Studentenvakbond samen met de gemeente, hogescholen, kamerverhuurders, studentenverenigingen en met vele andere organisaties naar haar doel. Daar waar samenwerken te lang duurt, of er geen samenwerking mogelijk is, schroomt de Haagse Studentenvakbond er niet voor om hard op te treden! De Haagse Studentenvakbond richt zich daarbij onder meer op huisvesting, onderwijskwaliteit, faciliteiten en de internationale student.

Den Haag Studentenstad

Op het gebied van Den Haag Studentenstad hebben er de laatste jaren een aantal belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden. Helaas is Den Haag nog steeds niet een echte studentenstad. Een relatief laag percentage studenten is lid van studentenverenigingen en het begrip ‘student’ is nog lang niet doorgedrongen in het beleid van verschillende organisaties binnen Den Haag. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen en dat is een kwalijke zaak. Daar moet iets aan gedaan worden, en daar zal iets aan gedaan worden. In samenwerking met verschillende (studenten) organisaties en de gemeente komt de Haagse Studentenvakbond in actie!

Faciliteiten

De hogescholen in Den Haag, maar ook openbare organisaties zoals een bibliotheek kunnen de student ondersteunen in het gebruik van faciliteiten. Het woord ‘kan’ is echter te onderscheiden in goed, voldoende en slecht. Daar waar de Haagse Studentenvakbond constateert dat er bijvoorbeeld te weinig faciliteiten zijn, of deze voor een te hoge prijs worden aangeboden, gaat deze op zoek naar een geschikte oplossing. Daarnaast wordt het zogenaamde fietsenproject ontwikkeld. Dit plan moet er voor zorgen dat studenten voor een relatief lage prijs op de fiets door de stad kunnen.

Internationale student

Uniek aan de samenstelling van studenten in Den Haag is dat ongeveer 10% van de studenten internationale studenten betreft. Speciaal voor deze studenten heeft de Haagse Studentenvakbond een internationale commissie opgericht. Deze commissie houdt het bestuur op de hoogte over hetgeen er speelt bij de internationale student. Daarbij initieert zij initiatieven om deze studenten tegemoet te komen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een steunpunt dat gericht is op de internationale student, Engelstalige informatievoorziening via de website maar ook een uitgaansleven dat georiënteerd is op deze grote groep studenten.

Onderwijskwaliteit

De kwaliteit van het onderwijs is essentieel tijdens je studie. De bagage die je meeneemt tijdens je studie hoor je de rest van je loopbaan te gebruiken. Een belangrijk onderdeel van onderwijskwaliteit zijn de medezeggenschapsorganen. Uit ervaring blijkt dat de betrokkenheid bij medezeggenschapsraden vaak ruim onder maat is. Dit terwijl juist deze organen verschillende kwesties in de beginfase al kunnen aankaarten bij de academie of opleiding. Een ander belangrijk punt in deze pijler is de studenttevredenheid. De Haagse Studentenvakbond zal dit peilen door middel van gesprekken, onderzoek en enquêtes. Daar waar actie een noodzaak is, zal er actie ondernomen worden!

Huisvesting

Huisjesmelkers, lange wachttijden woningcorporaties -om en de nabij 2 jaar- en scheef beleid van de gemeente zorgt voor huisvestingsproblematiek in Den Haag. De Haagse Studentenvakbond ziet in zijn rol als belangenbehartiger een actieve houding ten opzichte van de huisvesting voor studenten weggelegd. Recent kwam de Haagse Studentenvakbond in actie tegen de gemeente, die studenten in het Laakkwartier zonder goed alternatief op straat wilde zetten. Tevens willen wij borgen dat er voldoende ‘soorten’ huisvesting voor studenten wordt gebouwd. In de afgelopen periode heeft de Haagse Studentenvakbond geconstateerd dat er voornamelijk studio’s worden gebouwd, terwijl er ook voldoende vraag is naar studentenwoningen met gemeenschappelijke ruimten. Zaken die aangekaart en opgelost moeten worden.
Wil je meer informatie over, lid worden, of onderdeel uitmaken van de Haagse Studentenvakbond?

Contact Haagse Studentenvakbond

info@haagsestudentenvakbond.nl
www.haagsestudentenvakbond.nl

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.