U bent hier

Woonruimte in Den Haag

Voor je op kamers gaat is het handig om te weten welke woonmogelijkheden er zijn. Ga je kopen of huren? Wil je met andere studenten wonen of woon je liever bij een hospita of alleen? Waar je ook gaat wonen, zorg ervoor dat altijd duidelijk is wat je rechten en plichten zijn ten opzichte van je huisgenoten en/of je huisbaas. Lees je contract dus goed door voordat je je handtekening zet en stel zelf een contract op als dat er niet is. 

Studentenhuis in Den Haag

De meeste studenten wonen in studentenhuizen. Het is super gezellig om met andere studenten samen te wonen; samen koken en eten, samen biertjes doen thuis of samen stappen.  In een studentenhuis delen de bewoners meestal een keuken, douche, toilet en soms een gemeenschappelijke woonkamer. Je hebt natuurlijk wel je eigen kamer. Veel studentenverenigingen in Den Haag hebben een studentenhuis voor dispuutsleden of verenigingsleden, dus als je lid wordt bij een studentenvereniging heb je grote kans op een kamer in een gezellig studentenhuis.

Het handige van een studentenhuis is dat je veel kosten kunt delen, zoals boodschappen, tv abonnement of huur van wasmachine, etc. Bedenk wel dat iedereen in een studentenhuis rekening met elkaar moet houden en dat er meestal afspraken zijn over het schoonmaken van de gedeelde ruimten.

Anti kraak wonen Den Haag

Anti kraak kan erg aantrekkelijk voor jou als student, omdat je vaak maar weinig betaalt voor veel ruimte. Je kunt in allerlei gebouwen terecht komen: van school tot woonhuis, van kantoor tot kerk. Weet echter waar je aan begint.

De gebouwen die anti-kraak worden aangeboden, staan gepland voor de sloop of hebben een andere bestemming in de toekomst. Je moet dus beseffen dat het bij anti-kraak wonen meestal om tijdelijke woonruimte gaat. Op elk moment kan je contract worden opgezegd omdat het pand verkocht of gesloopt wordt.

Sommige anti-kraak verenigingen proberen dan een nieuwe woonruimte voor je te vinden. Je moet in ieder geval rekening houden met regelmatig verhuizen. Denk tot slot goed na hoe je een grote ruimte moet inrichten zonder dat je telkens te veel moet verhuizen.

Ben je flexibel ingesteld? Heb je geen problemen met verhuizen? Lees dan vooral onze pagina's over antikraak in Den Haag.

Wonen in Den Haag bij een hospes/hospita

Een hospes of hospita stelt een kamer of een gedeelte van zijn of haar eigen huis beschikbaar voor verhuur. Je deelt je huis dus niet met andere studenten, maar bijvoorbeeld met een stel of een gezin. Bedenk dat het wat van je aanpassingsvermogen vraagt om in het huis van een ander te gaan wonen. Maak vooraf duidelijke afspraken met je huisbaas en vraag goed wat wel en niet mag. Je kunt hier waarschijnlijk niet 's avonds met een groep vrienden een klein feestje bouwen in jouw kamer op een doordeweekse dag.

Kamer of appartement in Den Haag kopen

Je denkt er als student misschien niet meteen aan, maar soms besluiten studenten en hun ouders om woonruimte te kopen. Je hoeft je huis dan niet te delen of je kiest zelf je huisgenoten uit. Bij het kopen van een kamer of appartement komt echter meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Daarom zijn er organisaties die zich speciaal op studenten richten en die je het zo gemakkelijk mogelijk willen maken om woonruimte te kopen.

Tip: een kamer of appartement kopen in Den Haag is een slimme investering! Kijk eens naar de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen en/of bespreek eens de mogelijkheden met je ouders. De studenten huisvester DUWO biedt regelmatig studentenkamers te koop aan.

Kamer vinden in Den Haag

Een kamer vinden in Den Haag kan een hele klus zijn, wij zetten daarom de beste zoektips voor een kamer in Den Haag voor je op een rij. Kijk ook eens bij ons kameraanbod in Den Haag of er iets voor je tussen zit. Wil je op de hoogte blijven van het kameraanbod in Den Haag? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks het nieuwste kameraanbod direct in je mail. Om je kansen op een kamer te vergroten, is het handig om je bij verschillende woningaanbieders tegelijk in te schrijven. Websites waar veel woonruimtes in Den Haag worden aangeboden zijn bijvoorbeeld:

Woonruimte gevonden? Dan moet je de volgende zaken regelen voor je nieuwe woning.

Wat voor woonruimte je ook hebt gevonden, als je op kamer gaat is het handig om te weten of je alles geregeld hebt. We hebben een handige checklist voor je gemaakt. Zijn we iets vergeten? We horen het graag!

  • Schrijf je in bij de gemeente
  • Geef je nieuwe adres door bij DUO
  • Regel internet/TV (als dat nog niet aanwezig is)
  • Organiseer een housewarming :)

Lees ook

huisdieren
Abonneren op