U bent hier

Antikraak wonen in Den Haag

Antikraak is een beveiligingsmethode voor panden die leeg staan in Den Haag, in afwachting van (ver)koop, sloop of renovatie. Door het aanbieden van tijdelijke woonruimtes in leegstaand vastgoed, verkleint de eigenaar risico op inbraak of schade. Leegstaande kantoorgebouwen, scholen, zorgcentra, villa’s, appartementencomplexen, kerken en overheidsgebouwen kunnen allemaal ingezet worden als antikraakobject in Den Haag.

Hoe kun je je inschrijven voor antikraakaanbod in Den Haag?

Wil jij op de hoogte blijven van het antikraak- en kameraanbod in Den Haag? Schrijf je dan in voor de DenHaagStudentenstad nieuwsbrief. Maandelijks houden we je op de hoogte van recent kameraanbod en antikraakwoningen. 

Is antikraak wonen eigenlijk iets voor jou?

Antikraak wonen kan heel aantrekkelijk zijn in je studententijd. Het moet wel bij je passen, want je moet flexibel ingesteld zijn. Om goedkoop te wonen, de stad op verschillende locaties te leren kennen en om snel aan woonruimte te komen is antikraak zeer geschikt.

Antikraak wonen betekent:

 • Wonen op unieke locaties, van midden in het centrum van Den Haag tot in of nabij de natuur.
 • Wonen in ruime kamers, genoeg ruimte voor je supersized chill bank en kingsize bed dus.  
 • Goedkoop wonen, zo houd je meer geld over voor de kroeg op donderdagavond.
 • Dynamisch wonen, dus perfect als je houdt van avontuur. Je leert Den Haag door het wonen op diverse locaties snel kennen.
 • Snel geregeld, geen moeilijke contracten, lekker makkelijk dus.
 • Industrieel wonen, in gordijnen en een vloer hoef je niet te investeren en een goed geverfde kamer hoeft ook niet duur te zijn kijk maar bij Onlineverf. Een woonruimte met een industriële sfeer is helemaal van nu.

Als je geluk hebt kun je voor een prikkie in de mooiste panden wonen. Lees ook eens ons artikel over de mooiste studentenhuizen ter wereld.

Om antikraak te wonen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de exacte antikraakvoorwaarden onderaan dit blog. Antikraak een kamer bewonen is wel iets anders dan een kamer huren. Er zitten ook een aantal nadelen aan waar je goed over na moet denken. 

De nadelen van antikraak wonen, zijn die er?

Antikraak heeft ook een aantal nadelen. We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet. Neem ze goed in je op, zodat je kan kiezen of je antikraak wil wonen of toch een kamer wil huren in Den Haag.

Antikraak wonen betekent namelijk ook:

 • Flexibel wonen en houden van verhuizen. Woon je antikraak, dan is de kans aanwezig dat je regelmatig moet verhuizen. Je bruikleenovereenkomst (die krijg je in plaats van een huurovereenkomst) kan ieder moment opgezegd worden. Meestal heb je weinig tijd om een nieuwe woning te vinden. Sommige antikraakorganisaties helpen je met het vinden van een nieuwe woning. Dit is meer uitzondering dan regel, dus verkoop je verhuisdozen niet als je antikraak woont. Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en jarenlang antikraak wonen op dezelfde locatie.
 • Verantwoordelijkheid nemen en het netjes houden van je woonruimte. Antikraakpanden staan meestal in de wacht voor de sloop of verkoop. Het kan gebeuren dat de eigenaar of makelaar het pand wil bezichtigen, dus je moet je woonruimte netjes houden. De eigenaar heeft ten alle tijden recht om zonder aankondiging het pand, en jouw kamer te betreden. Antikraakbewoners worden net als gewone huurders geacht de woning in de oorspronkelijke staat terug te brengen.
 • Wonen met weinig rechten, je hebt geen recht op huurbescherming. Dit heb je wel als je een kamer huurt. Je kan zonder een concrete opgave van reden uit de woning gezet worden. Dit kan al als je een feestje geeft en er volgens de eigenaar schade aan de woning is toegebracht. Daarnaast heb je geen recht op huurtoeslag. Wil je meer weten over huurtoeslag, lees dan de pagina over huurtoeslagen.
 • Flexibel zijn. We zeggen het nog een keertje; antikraak betekent uber flexibel zijn. Ga je lang op vakantie? Dan heeft de eigenaar van het pand het recht om je kamer te verhuren gedurende de lengte van je vakantie of reis.

Heb meer vragen over antikraak wonen? Stuur ons dan een berichtje via: redactie@studentensteden.nl

Antikraak: een overeenkomst in plaats van een huurcontract, opletten dus

We vertelden het hiervoor al: bij antikraak krijg je een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst. Dit is een groot verschil. Je hebt bij een bruikleenovereenkomst geen huurbescherming en geen recht op huurtoeslag. Bij een bruikleenovereenkomst is er een opzegtermijn die minimaal 28 dagen is met uitzondering van calamiteiten.

De regels van antikraak wonen voor verhuurder en bewoner

Sinds 2010 bestaat het keurmerk leegstandbeheer. Hierin staan eisen waaraan een antikraak-verhuurder moet voldoen, voordat deze mag verhuren. De eigenaar van het pand moet aan een inspectielijst voldoen die wordt opgesteld door het keurmerk leegstandbeheer. De inspectielijst van dit jaar kun je vinden op de website van het keurmerk leegstandbeheer. Antikraakbewoners wonen veelal heel goedkoop. Antikraakbewoners betalen meestal een tarief tussen de € 75,00 en € 500,00 afhankelijk van het antikraakobject. Vaak wordt werkend sanitair en een douche altijd gegarandeerd. De eigenaar is niet plichtig om aan overig onderhoud te voldoen.

Ook vertelden we al eerder dat de eigenaars van antikraakpanden het recht behouden om elk moment de woning te bezoeken. Op elk moment kan er dus iemand aan de deur komen om te controleren of het huis nog wel netjes wordt onderhouden.

Wat zijn de voorwaarden van antikraak wonen?

Om in aanmerking te komen voor een antikraak woning, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder (als minderjarige kom je niet in aanmerking voor antikraak);
 • Je hebt een aantoonbaar vast inkomen (salaris, studiefinanciering of uitkering);
 • Je bent verzekerd tegen ziektekosten en hebt een WA- en inboedelverzekering;
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning;
 • Je bent bereid je in te schrijven op het adres waar je tijdelijk antikraak wilt wonen;
 • Je hebt bij voorkeur geen huisdieren (in veel antikraakwoningen zijn huisdieren niet toegestaan);
 • Je moet direct beschikbaar zijn om te verhuizen (als je je inschrijft);
 • Je moet kunnen overleggen: geldig legitimatiebewijs, pasje ziektekostenverzekering, polis WA-verzekering, recente inkomensverklaring, recent bankafschrift en pasfoto.

Lees ook eens het interview met Maya, zij vertelt over haar ervaring met antikraak wonen.

Natuurlijk zijn er alternatieven voor wonen in een antikraakpand. Zo kun je in plaats van een kamer ook een werkruimte huren, handig als je goedkoop wilt starten met ondernemen. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon een kamer in Den Haag huren.

Ook leuk! Een antikraakwerkruimte in Den Haag

Je kunt niet alleen antikraak wonen, maar ook antikraak werken! Wil je als student gaan ondernemen en zoek je een goedkope, flexibele werkruimte? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een kantoorruimte antikraak. Wil je meer weten over ondernemen? We hebben alle informatie over ondernemen als student voor je op een rijtje gezet.

Antikraak niks voor jou? Dan maar een kamer huren in Den Haag

Wil je in Den Haag wonen en kom je niet in aanmerking voor antikraak, wil je niet antikraak wonen of heb je gewoon snel een kamer nodig? Bekijk dan ook eens ons overzicht met kamers in Den Haag of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste kameraanbod.

Lees ook

Studentenhuis Den Haag
Abonneren op