U bent hier

Wat is een studiegerelateerde bijbaan?

Een studiegerelateerde bijbaan is een bijbaan die past bij jouw studie. Je studeert niet voor niets! Je studeert bijvoorbeeld Human Resource Management, maar werkt als promotor van een bar of club. Dat past niet echt bij elkaar. Je kan een bijbaan zoeken die pas bij je opleiding HRM. Je kan een bedrijf helpen met werkzaamheden zoals uitzendkrachten werven, sollicitatiegesprekken voeren, vacatures schrijven en dagelijkse administratie.

Voor elke studierichting is er wel een passende bijbaan. Volg je de opleiding Communicatie? Dan is het wel zo leuk dat je in dezelfde richting werkt. Op deze manier kan jij alvast werkervaring opdoen voor in de toekomst!

Waarom is een studiegerelateerde bijbaan belangrijk?

Een studiegerelateerde bijbaan is om verschillende redenen belangrijk. Het is sowieso belangrijk voor je werkervaring. Met een studiegerelateerde bijbaan doe je werkervaring op en je leert nieuwe dingen. Dit is belangrijk voor in de toekomst. Deze aspecten neem je mee naar je volgende bijbaan en uiteindelijk ook naar je vaste baan. De kans dat je een verkeerde keuze maakt in het kiezen van een vaste bijbaan is dan ook kleiner. Misschien weet je op dit moment al wat je wil gaan doen in de toekomst en dan kan je daar naartoe werken.

Als student is het zeker fijn als je een inkomen hebt. Dat heb je dus ook als je een (studiegerelateerde) bijbaan hebt. Sinds de nieuwe regeling met de leningen komen studenten niet vaak rond zonder een bijbaantje. Als je toch een bijbaantje kan kiezen, waarom kies je dan niet gelijk voor een bijbaan waar je iets aan hebt?! Zoek je nog een bijbaan? Kijk dan op onze pagina met bijbanen!

Door middel van een studiegerelateerde bijbaan kan je ook een netwerk opbouwen. Een netwerk kan weer handig zijn voor in de toekomst. Hierdoor leer je mensen kennen uit jouw vakgebied. In de toekomst kunnen deze mensen in jouw netwerk belangrijk zijn. Als je een baantje of een stageplek nodig hebt, dan kan je dat delen in jouw kring.

Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?

Je kan op verschillende manieren een bijbaan vinden die bij jouw opleiding past. Je kan het proberen via jouw school. Een aantal hogescholen en universiteiten delen vacatures op intranet (blackboard). Sommige scholen sturen soms een e-mail met vacatures.

Social media hebben veel invloed tegenwoordig. Je kan op social media ook veel vacatures vinden. LinkedIn is een platform speciaal voor zakelijke netwerken. Op de website kan je bijvoorbeeld ook vacatures vinden. Maar ook een oproep plaatsen waarbij je je contacten vraagt om hulp bij het zoeken van een bijbaan. Op Facebook kan dit ook, alleen LinkedIn is beter vanwege de nadruk op zakelijk netwerken.

Daarnaast kan je ook nog via een uitzendbureau een bijbaan zoeken. Er zijn een aantal uitzendbureaus die studenten helpen aan een bijbaan. Je kan bij deze bureaus ook kijken of ze jou kunnen helpen met een bijbaan die bij jouw opleiding past.

Lees ook

eigen bedrijf
bijbaan voor studenten
Abonneren op