← Terug naar overzicht

Moeite met presenteren? Je kunt het leren!

Een presentatie houden voor een grote groep, de één is ervoor weggelegd en de ander heeft er een week lang buikpijn van. Wist je dat er een naam is voor de angst om te spreken in het openbaar? Glossofobie! Deze angst is heel normaal en veel mensen hebben hier last van. In alle fases van je leven krijg je wel te maken met presenteren, op de middelbare school, tijdens je opleiding of op je werk. Is presenteren niet jouw sterkste kant? Het is te leren! Wij geven wat tips zodat jij jouw toekomstige presentaties gaat knallen.

Presenteren kun je leren

Ons hele leven krijgen we te maken met presenteren. Een simpele presentatie op school gaat dan ook niet alleen over het overbrengen van informatie, maar ook over hoe jij jezelf presenteert. Het is daarom ook niet voor niks dat je tijdens je schoolcarrière zoveel bezig bent met presenteren. Als je het heel spannend vindt om te presenteren, dan kan ik je geruststellen. Je bent niet de enige! Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de scholieren en studenten last heeft van spreekangst. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals jezelf onzeker voelen, verlegen zijn of moeite hebben met jezelf te uiten. Door middel van presentatietraining kan je deze onzekerheid beetje bij beetje doorbreken. Presenteren kun je leren!

Spreken als Obama

Wanneer je moet presenteren is het belangrijk dat je gelooft in jezelf en in de boodschap die je wilt overbrengen. Want als jij dat al niet doet, waarom zou het publiek er dan wel in geloven? Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je weet wat je wilt vertellen en hoe je dat wilt verwoorden. Je lichaamshouding draagt ook bij aan de kracht van je presentatie. Ga rechtop staan, gebruik af en toe je handen om kracht bij het verhaal te zetten en spreek luid en duidelijk. Op deze manier straal je al meteen veel zelfverzekerdheid uit. En het belangrijkste is: fouten maken is menselijk! Niemand zal je uitlachen wanneer je een foutje maakt, dit zit vaak alleen maar in je hoofd. Herpak jezelf en maak er wat van.

Obstakels tijdens presenteren

Tijdens het presenteren krijg je vaak te maken met obstakels. Dit zijn dan ook vaak de doemscenario’s die mensen in hun hoofd halen voordat zij een presentatie moeten geven. Een veelvoorkomend probleem tijdens het presenteren is stotteren. Veel mensen komen door angst en zenuwen niet uit hun woorden tijdens een presentatie en dat resulteert in stotteren. Dit is gewoon heel vervelend wanneer je een krachtig verhaal wilt vertellen. Maar ook hier is wat aan te doen. Met de stottertherapie van Spreek.nl leer je met behulp van speciale technieken vloeiend spreken. Tijdens deze therapie wordt de ruis in je brein die jou triggert om te gaan stotteren, opgespoord en waargenomen. Deze therapie helpt jou bij jouw toekomstige presentaties!

Vind je het ook lastig om een presentatie in elkaar te zetten? Zo maak je een goede (PowerPoint) presentatie!

Meer studentennieuws

Abonneren op