← Terug naar overzicht

Studentenhuizen in Den Haag vinden

Studentenhuis Den Haag

In sommige studentensteden heb je beroemde en zelfs beruchte studentenhuizen. Deze huizen worden al generaties lang als studentenhuis gebruikt en je moet dan ook echt je best doen om erin te komen. In Den Haag is het studentenleven nog altijd een beetje up and coming. Studentenhuizen in Den Haag hebben zich dan ook vaak meer toevallig gevormd dan dat ze een bekend begrip zijn. Het is dus vaak ook lastig om een studentenhuis te vinden, maar met deze tips vind jij je perfecte plekje!

Voordelen van wonen in een studentenhuis in Den Haag

Je denkt misschien: "Waarom zou ik in een studentenhuis willen wonen?" Ik had zelf altijd het beeld dat alle studentenhuizen in Den Haag hetzelfde waren en niks voor mij. Veel te druk, er wordt nooit schoongemaakt, rare regeltjes en noem zo maar op. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn! Er zijn studentenhuizen in allerlei vormen en maten. En ze hebben allemaal een hoop voordelen.

Goedkoper wonen

Een kamer huren in studentenhuizen in Den Haag is vaak een stuk goedkoper dan een eigen woonruimte. Als je toch veel buiten de deur doet, dan is dit de perfecte plek om voor een prikkie een klein kamertje te huren. Veel studentenhuizen hebben gezamenlijke ruimtes waar je overdag kunt chillen, leren of gewoon gezellig kunt doen met je huisgenoten. Een kleinere slaapkamer is dan minder erg.

Een klik met huisgenoten

Als je een kamer in een studentenhuis wilt, moet je meestal hospiteren. Tijdens een hospiteeravond in de studentenhuizen in Den Haag kun je van beide kanten kijken of het klikt. Bij het huren van een “normale” kamer moet je vaak na een bezichtiging al snel kiezen. Soms weet je dan pas achteraf wie je huisgenoten zijn.

Netwerken opbouwen

Daarnaast bouw je, als je eenmaal binnen bent in een studentenhuis, een band op met veel verschillende mensen. Je huisgenoten hebben allemaal een andere achtergrond, leeftijd en doen waarschijnlijk ook verschillende studies. Ook hebben zij weer allemaal vrienden die je leert kennen als ze over de vloer komen. Dit zorgt natuurlijk voor nog meer gezelligheid, feestjes én een groter netwerk. Het is altijd fijn om op een groot netwerk terug te kunnen vallen als je bijvoorbeeld een stage, (bij)baan of andere kamer zoekt!

Stap 1: Oriënteren

Bepaal als je een studentenhuis zoekt goed wat voor jou belangrijk is. Liever een grote kamer? Of vind je een woonkamer belangrijker en neem je een kleinere slaapkamer voor lief? Maximaal 4 huisgenoten of denk je hoe meer hoe beter? En wat is je budget? Bedenk dat het perfecte studentenhuis niet bestaat. Je zal altijd ergens op moeten inleveren. Maak dus afwegingen op basis van wat het aanbod is. Heb je bijvoorbeeld een huisdier? Dan zal je dat als prioriteit moeten nemen. Ben je juist allergisch, dan is zoeken naar een studentenhuis zonder huisdieren belangrijker.

Stap 2: Zoeken

Er zijn verschillende websites als je een kamer in een studentenhuis zoekt. Zo vind je op onze website een wisselend kameraanbod. Houd dit dus in de gaten. Ook is het handig om Facebook in de gaten te houden. Als je in de zoekbalk 'kamer Den Haag' of 'studentenhuis Den Haag' typt zie je allerlei advertenties en groepen waar je op kamers kun reageren. 

Er zijn natuurlijk ook websites waar je moet betalen als je wil reageren, zoals kamernet.nl. Hier kun je wel gemakkelijk filteren op het aantal huisgenoten. Max 4, max 8 of meer dan 8 huisgenoten. Mannen, vrouwen of gemengd. Ook kun je filteren op de grootte van de kamer en hoeveelheid kamers. Sla alle advertenties die passen bij jouw wensen op en stuur ze een berichtje. Zorg wel dat dit niet al te veel op knip en plak werk lijkt en laat erin doorschemeren dat je de beschrijving hebt gelezen. Ook is het altijd een pluspunt als je kort iets over jezelf vertelt en waarom dit huis je zo leuk lijkt. Dan kunnen ze beter inschatten of je erbij past. Zet ook niet vol in op maar 1 huis, want hoe meer je er benadert, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een hospiteeravond!

Ook kan het een voordeel zijn als je bij een studentenvereniging zit. Vaak hebben verenigingen informeel een paar studentenhuizen in Den Haag, waarbij verenigingsleden voorrang krijgen bij hospiteeravonden als er een kamer vrijkomt. Verder hebben studentenverenigingen ook weer een groter netwerk, waardoor je dus sneller van de nieuwste vrije kamers te horen krijgt. Soms nog voordat ze officieel vrijkomen!

Tip: lees hier meer tips om een kamer in Den Haag te vinden!

Meer studentennieuws

Abonneren op