← Terug naar overzicht

Tips om je studieschuld af te lossen

sparen

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Maar als je klaar bent met studeren, begint ook meteen het echte leven. Een vaste baan, geen studentenkorting meer en binnenkort je studieschuld afbetalen. Gemiddeld hebben Nederlandse studenten een studieschuld van €13.000. En door de invoering van het leenstelsel in 2015 wordt dit waarschijnlijk nog hoger. Wij vroegen daarom aan BinckBank hoe je het beste je studieschuld kunt aflossen.

1. Check wat de regels zijn om af te lossen bij DUO

Je moet je studieschuld binnen 15 jaar (oude stelsel) of 35 jaar (nieuwe stelsel) terugbetalen. Als je bent afgestudeerd, heb je tot de eerstvolgende 1 januari een vrije periode. Daarna begint de aanloopfase van 2 jaar. Tijdens de aanloopfase hoef je nog niet af te lossen, maar het mag wel. Je hebt daarnaast recht op 5 Jokerjaren waarin je de aflossing van je studieschuld tijdelijk stop kunt zetten. Dit waren de belangrijkste regels. Wil je nou weten onder welk stelsel jij valt en of er misschien uitzonderingen zijn voor jou? Check dan de website van DUO.

2. Zorg dat je weet hoe hoog je studieschuld is

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de hoogte van je studieschuld. Zo kun jij je tijdens de aanloopfase al voorbereiden op het bedrag dat je straks maandelijks moet terugbetalen. Als je inlogt op de website van DUO kun je precies zien hoe hoog je studieschuld is. Met de rekenhulp van DUO kun je alvast berekenen wat het maandelijks bedrag wordt dat je moet aflossen.

3. Maak een begroting

Tijdens de aflosperiode moet je elke maand een aanzienlijk bedrag terugbetalen. Het is daarom handig om een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven te hebben. In een begroting zet je jouw inkomsten en uitgaven tegenover elkaar. Zo weet je precies of je het maandelijkse bedrag straks kunt missen of dat je op bepaalde kosten moet besparen.

4. Zet zoveel mogelijk geld opzij

Het is ook verstandig een financiële buffer op te bouwen. Zo kun je onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine of dierenartsbezoek, opvangen. Hiermee voorkom je boetes als je een rekening niet op tijd betaalt. Een financiële buffer bouw je op door te sparen of te beginnen met beleggen. Sparen brengt weinig risico’s met zich mee, maar tegenwoordig krijg je weinig tot geen spaarrente. Het levert dus ook niet veel op. Beleggen kan wel meer opleveren, maar is ook risicovoller.

5. Los je studieschuld af met een automatische incasso

Een automatische incasso voorkomt dat je een betaling vergeet of te laat overmaakt. Het is daarom verstandig om al je vaste lasten, inclusief aflossing op je studieschuld, via een automatische incasso te betalen. De meeste bedrijven en instanties schrijven vlak nadat je je salaris hebt gekregen af. Zo kan je het geld dus ook niet per ongeluk ergens anders aan uitgeven ;).

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op