← Terug naar overzicht

Tips om je studieschuld af te lossen

euro geld

Je studententijd is een groot feest. Maar na deze mooie tijd word je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Want na je studietijd heb je maar 2 aflossingsvrije jaren en dan moet je jouw studieschuld al terugbetalen. De gemiddelde studieschuld van studenten uit het oude leenstelsel is rond de €13.000. Door de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015 wordt dit bedrag naar verwachting nog hoger. Wij vroegen daarom aan BinckBank hoe je dit enorme bedrag zo vlekkeloos mogelijk kunt aflossen!

Studieschuld

Je studieschuld bouw je tijdens je studietijd op. Het bijzondere aan de studieschuld is dat deze niet bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) geregistreerd wordt, omdat je de lening bij een overheidsorgaan (DUO) afsluit. Dit betekent dat je studieschuld niet zichtbaar is als je een hypotheek wilt afsluiten, maar het is toch verstandig om hier eerlijk over te zijn. Als de hypotheekverstrekker hier toch achter komt, kan dit hele vervelende consequenties hebben!

Hoe lang je over het aflossen van je studieschuld mag doen, is afhankelijk of jouw lening onder het oude of nieuwe stelsel valt. Bij het oude stelsel moet je de studieschuld binnen 15 jaar aflossen. Bij het nieuwe stelsel mag je er 35 jaar over doen. Je hebt ook 5 ‘jokerjaren’ waarin je het aflossen van je studieschuld tijdelijk stop kunt zetten. Je studieschuld los je maandelijks af en bij het maandbedrag wordt rekening gehouden met je inkomen.

Tips om je studieschuld terug te betalen

1. Check wat de regels zijn van DUO om je studieschuld af te lossen

Nadat je bent afgestudeerd heb je een vrije periode tot de eerstvolgende 1 januari. In deze periode hoef je dus niet af te lossen en het is ook geen onderdeel van de aanloopfase. Na de eerstvolgende 1 januari begint de aanloopfase van 2 jaar, waarin je ook nog niet hoeft af te lossen. Na deze 2 jaar ben je verplicht om te studieschuld terug te betalen. Wat verder de terugbetalingsregels zijn, kun je vinden op duo.nl.

2. Zorg dat je weet hoe hoog je studieschuld is en hoeveel je maandelijks moet aflossen

Als je bent ingelogd bij DUO kun je de hoogte van je studieschuld zien. Hoeveel je maandelijks moet betalen kun je met de rekenhulp van DUO checken. Dit maandbedrag kun je al zien, voordat de aflosfase is begonnen. Zo kun je er alvast rekening mee houden.

3. Maak een begroting

Als de aflosfase begint, moet je een relatief groot bedrag terugbetalen elke maand. Het is daarom verstandig om je inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten in een begroting. Zo kun je alvast zien of je uitkomt als je straks moet aflossen en waar je mogelijk op kunt besparen.

4.  Bouw een financiële buffer op

Met een financiële buffer kun je onverwachte hoge kosten opvangen. Bijvoorbeeld als je huisdier naar de dierenarts moet of de wasmachine kapot gaat. Een financiële buffer kun je natuurlijk opbouwen door maandelijks een (vast) bedrag te sparen, maar de rente op jouw gespaarde geld is wel heel laag. Je kunt ook beginnen met beleggen. Dit kan meer opleveren, maar is ook risicovoller.

5. Betaal via een automatisch incasso

Als je via een automatisch incasso betaalt, vergeet je nooit om maandelijkse kosten te betalen. Als je vaste lasten en studieschuld elke maand na ontvangst van je loon automatisch worden afgeschreven, weet je zeker dat er niks mis kan gaan.

Hypotheek afsluiten met een studieschuld

Als je bent afgestudeerd en een goede baan hebt, wil je misschien wel een huis kopen. Als je een studieschuld hebt, kun je gewoon een hypotheek afsluiten. Maar de hoogte van het maandelijkse aflosbedrag is wel van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Omdat je studieschuld niet bij het BKR geregistreerd staat, vragen hypotheekverstrekkers vaak om een afschrift. Zo kunnen ze mogelijke afschrijvingen van DUO zien.

Het is natuurlijk erg verleidelijk om niks over je studieschuld te zeggen, maar hierdoor kun je wel problemen krijgen. Als je de studieschuld verzwijgt, wordt het maandelijkse hypotheek bedrag hoger. Hierdoor lopen jij en de hypotheekverstrekker meer risico. Bovendien is je NHG garantie vaak niet meer geldig als je in de problemen komt. Het is dus verstandig om eerlijk te zijn over je studieschuld.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.

Meer studentennieuws

winter utrecht
Abonneren op