← Terug naar overzicht

Tips: ondernemen naast je studie

mug like a boss girl boss

Steeds meer studenten beginnen met ondernemen naast hun studie. De studententijd is dan ook het perfecte moment om voor jezelf te beginnen! Je hebt – als het goed is – weinig verplichtingen, geen kinderen om voor te zorgen en relatief lage vaste lasten. In deze blog lees je daarom tips om studentondernemer te worden.

1. Doe onderzoek

Als je voor jezelf wilt beginnen, is het belangrijk dat je gedegen onderzoek doet naar de markt. Is er vraag naar jouw product of dienst? Wie zijn je concurrenten? En hoe zorg je ervoor dat jouw product of dienst eruit springt? Het is natuurlijk een stuk lastiger om in een markt te opereren waar veel concurrentie is. Zorg dus dat je een niche vindt of een steengoede marketingstrategie hebt.

2. Regel je financiën

Als ondernemer heb je vaak een startbudget nodig. Hier kun je op verschillende manieren aankomen. Misschien kun je het geld bij jouw familie lenen of willen zij investeren. Als je met familie in zee gaat, is het wel belangrijk dat je afspraken vastlegt in een overeenkomst. Zo voorkom je dat er onenigheid ontstaat over geld. Ook kun je geld lenen bij ‘Ome Duo’. Met een goed plan, is het vaak mogelijk om een lening bij de bank af te sluiten. Rabobank Regio Den Haag heeft een speciale pagina voor startende ondernemers waar precies op staat hoe het in zijn werk gaat als je geld nodig hebt. Ook geven zij allerlei handige tips en tricks voor starters.

3. Richt je tijdens je studie op het ondernemerschap

Er zijn natuurlijk een heleboel commerciële studies die zich richten op ondernemen. Moet je nog een studie kiezen en wil je ondernemer worden? Dan is het handig om een studie te kiezen die jou kan helpen bij het ondernemen. Ook bij andere studies kun je vaak keuzevakken of minors volgen die het thema ondernemerschap behandelen. Ik volgde bijvoorbeeld een minor, waarbij ik een eigen bedrijfje kon opzetten. Het handige hieraan is dat je er niet helemaal alleen voor staat en in het begin professionele begeleiding krijgt.

Tip: veel onderwijsinstellingen nodigen regelmatig gastsprekers uit het bedrijfsleven uit. Dit zijn vaak hele interessante mensen die je goede tips kunnen geven. Met een beetje geluk kun je zelfs een praatje met ze maken en je idee kort pitchen.

4. Begin gewoon!

Het is natuurlijk belangrijk dat je met een goede basis begint, maar helaas kan je niet alles voorbereiden. Ondernemen is vallen en opstaan. Begin dus gewoon met ondernemen naast je studie en geef niet op!

Inspiratie opdoen? Lees dan ook een van onze interviews met studentondernemers. Zo vroegen wij Tim Goudswaard alles over zijn onderneming in… roomijs!

Meer studentennieuws

Haagse biertjes
Studiespullen
Abonneren op