← Terug naar overzicht

Bloeddonordag: word jij ook bloeddonor?

bloeddonatie

Op vrijdag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag en omdat bloed erg belangrijk is, heeft DenHaagStudentenstad besloten om hier extra aandacht aan te geven. Veel mensen zijn nog geen bloeddonor, vaak omdat ze het idee eng vinden dat er veel bloed wordt afgenomen of houden ze simpelweg niet van naalden. Ik sprak met Shanna, werkzaam bij Sanquin, en stelde haar een aantal vragen. 

Hi Shanna, wat fijn dat u de tijd wilt nemen om ons wat meer informatie te geven over het doneren van bloed! Wordt er tegenwoordig veel bloed gedoneerd?

De inzameling van bloed wordt afgestemd op de vraag vanuit de ziekenhuizen. Bloed is kostbaar en we willen natuurlijk dat er niets verloren gaat, dus we proberen de inzameling van bloed zo goed mogelijk af te stemmen op wat de ziekenhuizen nodig hebben. De vraag naar bloed is de afgelopen jaren een beetje gedaald, omdat ziekenhuizen zuiniger omgaan met het gebruik van bloed. Ook een goede zaak natuurlijk. Daardoor is er minder bloed nodig.

Kunt u mij vertellen hoeveel bloed er nodig is en hoeveel bloed er is?

Er is dit jaar 206.000 liter plasma nodig en 414.000 eenheden bloed. We streven naar een weekvoorraad zodat we altijd voldoende bloed op voorraad hebben.

Kunt u mij in het kort vertellen hoe het bloed doneren in z'n werk gaat? Is het erg als iemand van te voren geen bloedgroep weet?

De meeste mensen kennen hun bloedgroep niet. Dat is niet erg. Iedereen is nodig als bloeddonor en van harte welkom. Als je je aanmeldt als donor, dan bellen wij je voor het maken van een keuringsafspraak. Je gaat dan voor de eerste keer langs een bloedbank bij jou in de buurt voor een medische keuring. Die bepaalt of je geschikt bent om bloed te geven.

Je vult vervolgens een uitgebreide vragenlijst in, je bloeddruk en je ijzergehalte worden gemeten en we testen op 5 overdraagbare infectieziekten: HIV, Hepatitis B en C, Syfilis en HTLV. Daarna heb je nog een gesprek met een donorarts. Vervolgens worden er een paar buisjes bloed afgenomen waarmee wordt getest op vijf verschillende infectieziekten en wordt je bloedgroep bepaald. Is alles in orde, dan ontvang je later een uitnodiging om bloed te geven. Wanneer je precies wordt opgeroepen, hangt af van je bloedgroep en of de ziekenhuizen die bloedgroep op dat moment nodig hebben. Heb je een veelgevraagde bloedgroep, dan ontvang je dus snel een oproep. Je oproep is twee weken geldig en je kunt bloed geven op een door jou gekozen moment. Als je bloed komt doneren, dan word je goed in de gaten gehouden door onze donorassistenten en na de donatie krijg je iets lekkers.

Wat zijn de regels rondom het doneren van bloed? Wanneer mag iemand geen bloed doneren bijvoorbeeld?

Er zijn verschillende medische criteria waardoor je tijdelijk of definitief geen bloed mag geven. Je moet bijvoorbeeld minimaal 50 kilo wegen. Als je verkouden bent of als je net een tattoo of piercing hebt laten zetten, kun je een half jaar geen bloed geven. Als je net op vakantie bent geweest in het buitenland, word je afhankelijk van waar je bent geweest, tijdelijk uitgesteld van bloed geven. Zo zijn er meer medische criteria waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen om bloed te geven, deze maatregelen zijn nodig ten behoeve van de veiligheid van de patiënt, maar ook van de donor.

Sommige mensen vinden het idee van bloed doneren heel eng, vanwege de hoeveelheid bloed dat wordt afgenomen. Maar om hoeveel bloed gaat het eigenlijk? En hoe vaak word je opgeroepen?

Het gaat om een halve liter bloed per keer. Dit lijkt misschien veel, maar een mens heeft gemiddeld 4 tot 6 liter bloed en kan een halve liter prima missen. Je lichaam maakt vanzelf weer nieuwe bloedcellen aan. En met die halve liter kun je wel 3 patiënten helpen. Het is iets heel moois om te doen voor een ander. Hoe vaak je wordt opgeroepen, verschilt per bloedgroep. De ene bloedgroep wordt vaker gevraagd dan de andere. Als vrouw mag je maximaal 3 keer per jaar bloed geven, mannen geven maximaal 5 keer per jaar. Komt je bloedgroep niet veel voor, dan zul je gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar opgeroepen worden. Maar stel dat je bloedgroep O-negatief hebt, dan word je maximaal opgeroepen. Dit is namelijk de enige bloedgroep die aan alle patiënten gegeven kunnen worden. Deze bloedgroep wordt vooral gebruikt bij spoedeisende gevallen.

Is er nog een bepaalde doelgroep waar veel vraag naar is? En zo ja, waarom precies?

We zijn op zoek naar mannen. Er zijn meer vrouwen dan mannen in Nederland die bloeddonor zijn. Of je nou man of vrouw bent, maakt in principe niet zoveel uit. Maar we proberen te zorgen voor een donorbestand dat een goede afspiegeling is van de Nederlandse bevolking. Daarnaast hebben mannen een hoger bloedvolume, omdat ze gemiddeld groter zijn dan vrouwen en hebben ze beter aan te prikken aders. Ook zijn we op zoek naar mensen met een Marokkaanse en Creoolse achtergrond, deze groepen zijn ondervertegenwoordigd bij de bloeddonors, maar zijn wel net zo hard nodig, omdat zij weer andere typeringen in hun bloed hebben.

Waar kunnen Haagse studenten terecht in de buurt als zij bloed willen doneren?

In Den Haag kun je bloed geven bij een bloedbanklocatie van Sanquin aan de Mgr. Nolenslaan 7 in Den Haag. Bloed en plasma geven kan op de volgende tijden:

Maandag: 08.00 - 11.00 uur en 17.00-20.00 uur

Dinsdag: 12.30 - 20.00 uur

Woensdag: gesloten

Donderdag: 12.30 - 20.00 uur

Vrijdag: 08.00 - 11.00 uur

Aanmelden kan via de website van Ik Geef Bloed.

Stel dat Haagse Studenten bloed willen doneren. Waar moeten zij rekening mee houden?

Voordat je bloed geeft, is het goed om wat te eten en veel te drinken. De avond van tevoren eet je iets waar niet veel vet in zit. Stel dat je de avond van te voren een vettige hap nuttigt, zoals een patatje, dan zie je het vet de volgende dag terug in je bloed, waardoor een deel niet meer bruikbaar is. Na het bloed geven wordt afgeraden om die dag nog te gaan sporten. De volgende dag kan dit wel weer. Alcohol is geen probleem, hetzij met mate. Lam zuipen is niet zo handig, natuurlijk. Ook roken is geen probleem, drugs ook niet, tenzij je een naald hebt gebruikt.

Zijn er nog andere belangrijke dingen die studenten moeten weten?

Bloed geven kan voor de eerste keer spannend zijn en het prikje dat je voelt kan even onaangenaam voelen, maar je merkt er voor de rest weinig van. De donatie duurt ongeveer 10 minuten en jouw bloed redt letterlijk het leven van iemand anders. Wil je karmapunten scoren, dan is bloed geven een mooie manier. Ook als je iets goeds wilt doen voor een ander, dan kun je nadenken over bloed geven in plaats van bijvoorbeeld geld schenken aan goed doel.

Dus mannen, meld je aan als bloeddonor, want jullie zijn gewild! En ook mensen met Marokkaanse en Creoolse achtergrond, jullie bloed is hard nodig! Denk je na het lezen van dit interview: dit durf ik best aan, meld je dan gauw aan

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

kantoor aan huis veneta
verstopte plekjes
Abonneren op