← Terug naar overzicht

Review opleiding: Communicatie en Multimedia Design op HHS

De deadline voor het inschrijven bij een studie komt er al snel aan. Voor 1 mei moet je ingeschreven staan, maar welke gaat het worden? Misschien lijkt Communicatie & Multiemedia Design (CMD) je wel wat! Ik ga mijn ervaringen en mening met jullie delen. Lees je mee?

De feitjes

CMD is een vierjarige opleiding en je kan het op meerdere scholen in Nederland volgen. Elke school doet het net weer een beetje anders. In de basis leer je het onderzoeken, bedenken, ontwerpen en maken van digitale producten zoals websites en applicaties. De ene school richt zich meer op ontwerpen en de ander meer met het echt maken van producten.
Ik zit zelf op De Haagse Hogeschool en hier is het een beetje 50/50. Je leert veel over onderzoek doen, de psychologie van interactie, maar ook over het toepassen door ideeën om te zetten in een ontwerp. Je leert zelfs een beetje programmeren. Zo kan je bijvoorbeeld een idee na het eerste jaar al uitwerken tot een echte website.

Wat kun je er mee?

Je wordt tegenwoordig dood gegooid met alle termen van functies die je kan krijgen na het afronden van deze studie. Interaction Designer, Front-end of Back-end developer, UX designer, grafisch vormgever. De komende jaren zullen er vast nog veel meer bij komen. De ene functie richt zich meer op het onderzoeken, zoals UX designers die vooral naar de gebruiks ervaring kijken. Anderen meer op het bedenken van ideeën of het ontwerp. Front-end developers zijn juist bezig met het echt programmeren van een website. Als CMD-er word je breed opgeleid en kun je van alles een beetje. Later kun je door stages en minoren wat meer specialiseren op een bepaalde richting.

Wat vind ik er van?

Ik zit nu in mijn 3e jaar van de opleiding en ben heel blij met mijn keuze. Ik wilde iets creatiefs, maar ook technisch en deze studie is daar de perfecte combinatie van. Wel is het soms een lastige studie als je nog geen vooropleiding hebt gedaan met ontwerpen of programmeren. Door bijvoorbeeld al eerst een mbo-opleiding te volgen heb je toch een betere start en kun je er net wat meer uit halen. Ook is er veel groepswerk en gaat het werkveld soms zo snel dat er onverwachts dingen moeten veranderen. Dit is allemaal best vervelend en zorgt voor frustratie, maar in het werkveld gaat het er net zo aan toe. Het is dus eigenlijk een goede voorbereiding.

Wat ik het beste aan de opleiding vind is de diversiteit en de afwisseling in de vakken. Er wordt veel gewerkt met opdrachten van echte opdrachtgevers en de nieuwste technieken worden zo snel mogelijk aangeboden.

Waarom kiezen voor CMD?

Wil jij graag je creativiteit kwijt maar ook met digitale producten aan de slag?
Neem dan zeker een kijkje op de website van CMD op De Haagse Hogeschool, of meld je aan voor een meeloop dag!

Tip: Heb je vwo gedaan en zoek je een hbo-opleiding met iets meer uitdaging? Er is ook een versnelde Engelstalige variant van 3 jaar.

Meer studentennieuws

zomerse recepten
Flatlay van een feesttafel met versieringen
Abonneren op