← Terug naar overzicht

Autoverzekering wordt onbetaalbaar voor studenten

Sommige studenten hebben een eigen auto. Hier zitten veel voordelen aan. Bijvoorbeeld dat je makkelijk naar je ouders rijdt en niet afhankelijk bent van het ov. Maar uit vergelijkingscijfers van Independer blijkt dat autoverzekeringen steeds duurder worden voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar.

Hoeveel betalen jongeren?

Sinds 2016 stijgen de premies van een autoverzekering flink. Gemiddeld over alle leeftijdsgroepen stegen de premies 38% de afgelopen twee jaar. Momenteel betalen jongeren tussen de 18 en 24 jaar €1.266,00 per jaar voor een WA-autoverzekering. Dat is €437,00 meer dan twee jaar geleden. Een stijging van 53% dus! Ook ten opzichte van ouderen, betalen jongeren steeds meer. Gemiddeld betalen studenten nu 3,5 keer zoveel als 65-plussers. Dit is een verschil van €898,00! De reden dat vooral jongeren steeds meer betalen is dat zij een hoger schaderisico vormen. Daarnaast hebben ze vaak nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Benieuwd of jij goedkoper je auto kan verzekeren? Via Independer kan je jouw autoverzekering vergelijken met andere aanbieders.

Blijven de premies stijgen voor jongeren?

Volgens Independer blijven de premies voor autoverzekeringen hard stijgen de komende jaren. Volgens Suzan Samson, expert autoverzekeringen bij Independer, is deze situatie vooral voor jongeren zorgwekkend. Dit komt, doordat wij vaak al minder te besteden hebben dan andere leeftijdsgroepen. Het is daarom nog maar de vraag hoe lang wij nog een autoverzekering kunnen betalen.

Hoe komt het dat de premies voor autoverzekeringen zo hard stijgen?

De markt voor autoverzekeringen kent veel concurrentie. Hierdoor maken autoverzekeraars al langere tijd veel verlies. Ook worden er vaker schades gereden en is het herstellen van een schade duurder. Bijvoorbeeld door geavanceerdere technieken in de auto, het vaker toekennen van smartengeld en extremere klimaatomstandigheden. Verzekeraars zijn dus eigenlijk genoodzaakt om hun premies te verhogen.

Volgens Independer is het ook belangrijk om het probleem aan te pakken bij de kern. Bijvoorbeeld door te zorgen dat jongeren minder schade rijden. Hierdoor vormen zij een lager schaderisico en kan de premie zelfs dalen. Goed rijgedrag kan bijvoorbeeld gestimuleerd worden door jongeren extra te belonen met een versnelde opbouw van schadevrije jaren. Een andere oplossing is het hanteren van strengere polisvoorwaarden. In Engeland zijn bijvoorbeeld verzekeringen die in het weekend en ’s avonds geen dekking bieden. Dan mag je dus niet rijden op risicomomenten en voorkom je schade. Daardoor vormen bestuurders een lager schaderisico en blijven verzekeringen voor jongeren betaalbaar.

Moet jij nog je rijbewijs halen? Wij zochten alles uit wat je moet weten over je autorijbewijs!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Tim Goudswaard Studentensteden Studentondernemer
slaapproblemen studentensteden
Abonneren op