← Terug naar overzicht

Hoe is het om lid te zijn van HSV?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Dietmar van HSV.

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Dietmar Lander, Praeses (Voorzitter)

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Er zijn een aantal open feesten aan het begin van het schooljaar, hier kunnen de kersverse studenten proeven van het ECHTE studentenleven! Bij de openfeesten is er ook een mogelijkheid om je in te schrijven. Verder zijn wij in de openmaand te vinden voor de Haagsche Hogeschool met een barretje, waar wij bier, fris en gratis koffie serveren.

Ingeschreven en dan? Wat is stap 2?

Stap 2 zal zijn de kennismakingstijd, waarin de aspirant-leden de vereniging en haar leden leren kennen.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Bij ons betaal je slechts een 10tje de maand contributie, daartegenover staat wel een "leden korting" op feestjes, uitjes en versnaperingen. Ook zal je eventueel een paar nette schoenen, een jasje (lees colbert), en een rokkostuum aan moeten schaffen.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…?

Binnen de verenigingswereld kom je vaak dit soort studentenjargon tegen. Een dispuut of verticale is een soort sub vereniging, hier moet je voor gevraagd worden. Een jaarclub, ook wel een horizontale, is de lichting waar mee je de kennismakingstijd hebt doorlopen. De sociëteit is ons pand "Megara", ook wel bekend als de soos, de toko of de tempel, hier houden wij onze borrels. Iemand die niet bekend met dit soort termen is wordt al snel, ietwat spottend, een KNOR (Kent Niet Onze Regels) genoemd.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Vaak moet je hiervoor hospiteren. Dat betekend dat je wordt uitgenodigd voor een borrel met een paar andere studenten die ook die kamer willen. Uiteindelijk kiezen de bewoners wie de kamer krijgt.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Als eerstejaars help je af en toe de commissie van de sociëteit (het dagelijks bestuur) een beetje met bijvoorbeeld een bardienstje. Voor de rest zijn er weinig verplichtingen, wel zijn er commissies waar je in kan gaan, deze zijn door de senaat (algemeen bestuur) ingesteld. Commissies houden zich bezig met bijvoorbeeld promotie, klussen aan het pand of het organiseren van reisjes. Ontzettend leerzaam en een verrijking voor je studententijd!

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Geen enkel probleem! Zelfs als je in een drukke commissie zit heb je nog genoeg tijd voor je studie! Wel staat een lid soms voor het dilemma: vroeg naar huis en 's morgens weer fris in de collegebanken of nog "even" blijven hangen en 's morgens je bed niet uit kunnen komen. Dat ligt echter volledig aan jezelf.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

Altijd correct! Voor de dames, een jasje en nette kleding zoals een jurkje, nette broek of kokerrok. Voor mannen: jasje, dasje, een nette broek en nette schoenen. De verenigingsdas is exclusief bij ons te verkrijgen. De rest, los van dispuutskleding, is allemaal bij de C&A te vinden. Op een normale borrelavond kom je er met een trainingsbroek of sneakers niet in, dat heurt niet.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin?

De Senaat van de Haagsche Studenten Vereeniging is ons algemeen bestuur. Deze bestaat doorgaans uit vijf personen, Praeses (voorzitter), Ab Actis (secretaris), Quaestor (penningmeester) Assessor Primus (interne contacten) en Assessor Secundus (externe contacten).

Hoe kom je in het bestuur?

Dat start zo'n half jaar van tevoren, er wordt er een team gevormd, een plan geschreven en een begroting gemaakt. Uiteindelijk moet dit door een algemene leden vergadering worden goed gekeurd. Het is ook mogelijk dat er meerdere voorstellen zijn.

Is de praeses echt de grote baas?

Als praeses ben je het eerste aanspreekpunt van de vereniging, je leidt vergaderingen en voert het plan uit waarmee je bent ingestemd. Dit kan je niet doen zonder een goed team en gemotiveerde commissies.

Waarom lopen alle studenten met hetzelfde kapsel? Hebben ze echt geen geld voor de kapper? ;)

Haha! ik heb geen werkelijk geen idee. Ik denk niet dat het aan het geld ligt. Elke 24e van de maand stort Ome Duo namelijk een royaal bedrag op de rekening van menig student. Echter: sommige dingen zijn nou eenmaal belangrijker en leuker dan een kapper.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Hier kan ik pagina's over vol schrijven! Als je net begint met studeren in een vreemde stad is een vereniging de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen. Naast dat het lidmaatschap voor een uitgebreid netwerk zorgt, kan je jezelf enorm ontwikkelen. Zelf ben ik ontzettend blij dat ik me ooit heb in geschreven bij de Haagsche Studenten Vereeniging, ik heb zoveel dingen meegemaakt die ik anders nooit had gedaan. Zoals bijvoorbeeld het bouwen van een festival podium met bierkratten, het jaarlijkse Gala in sociëteit "de Witte", een weekend slapen in boomhutten, spelen in een band, roeien in de hofvijver, maar ook het opdoen van bestuurservaring. Je maakt vrienden, je gaat feesten, je leert dingen, kortom, een verrijking voor je studententijd die je niet mag missen!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

belastingaangifte doen
Abonneren op