← Terug naar overzicht

Hofkwartier - de plek waar je alles kunt vinden

Hofkwartier

Den Haag is opgebouwd uit verschillende wijken. De een nog leuker dan de andere, en vandaag neem ik je mee door het Hofkwartier. Het Hofkwarier heeft werkelijk álles. Je kunt er shoppen, ontzettend goed winkelen, lunchen, dineren, drankjes doen. Maar je bent ook in de goede buurt als je houdt van kunst, marktjes en theater. 

Het Hofkwartier is groter dan je denkt. Het loopt van het begin van Noordeinde helemaal tot voorbij de Grote Kerk. Je kunt je hier dus gemakkelijk een hele dag vermaken, er zijn zelfs wandelroutes die je kunt doen! Op de website van het Hofkwartier kun je zien wat deze wandelroutes zijn, zo kun je kiezen tussen Beauty & Fashion, Kunst & Ambacht, Eten & Drinken en tot slot Cultuur & Historie. Voor ieder wat wils dus. Zelf wist ik niet dat het Hofkwartier zo groot was, dus ik was dan ook verrast toen ik in het Hofkwartier dook om het wat beter te leren kennen. Wat bleek: het is m'n favoriete fietsroute naar de stad! Ik kan op snellere manieren naar de stad, maar ik word heel gelukkig van alle hippe winkeltjes waar de kunst in de etalage hangt, de koffietentjes en de kleine bijzondere restaurantjes die je tegenkomt als je de kleine straatjes in gaat. 

Zelf heb ik speciaal voor DenHaagStudentenstad.nl twee wandelroutes gedaan. De Beauty & Fashion route en Cultuur & Historie. Ik vertel je welke dingen ik het leukste vond en wat ik jou aanraad om te doen en bekijken.

Beauty & Fashion

De route start bij 't Goude Hooft. Hier kan rijk en minder rijk z'n geluk op, want je hebt de dure winkels zoals Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Claudia Sträter en zelfs Michael Kors verkoopt z'n tassen in deze straat. Maar in de omgeving heb je nog veel meer leuke winkels waar je een veel minder dikke portemonnee voor hoeft te hebben. Zo heb je MIPACHA, die echt geweldige schoenen vinden die allemaal zijn gemaakt door mensen in Peru. Een deur verder vind je Wiezewasjes, een leuke winkel met sieraden die je allemaal wilt hebben. Voor de interieurliefhebbers heb je ook nog de Zara Home en de Rivièra Maison.

De wandeling was leuk, maar het is best een bekend gedeelte van de stad, dus ik kende al erg veel. Maar het is wel leuk om te weten van waar tot waar het Hofkwartier precies loopt! Door naar de volgende wandeling: Cultuur & Historie!

Cultuur & Historie

Deze wandeling begint bij de Plaats. Ik heb eerst nog even lekker gelunchd bij de Bagels & Beans voordat we op pad gingen. Op de plaats zijn de gebroeders Witt in 1672 op brute wijze vermoord door boze burgers. Daarna liepen we richting het Noordeinde waar je bij het werkpaleis op iedere woensdagochtend nieuwe ambassadeurs met paarden, koetsen en militaire kapel hun geloofsbrieven aanbieden aan Koning Willem-Alexander. Ik was er zelf niet op een woensdag helaas, maar ik ga dat zeker nog eens bekijken! 

Daarna liepen we terug richting de Molenstraat, dit is één van de oudste straten van Den Haag. De Koningspoort, naast nummer 33a, is een ingang van het Paleis. Als je op de bel drukt, dan zal de marechaussee je binnen laten naar de openbare Paleistuin. 

Vervolgens liepen we de Oude Molstraat in, want op nummer 35 wonen de gebroerders van Sint Jan. Zij brouwen sinds 2014 hun eigen Willibrordusbier, wat je kunt kopen in de kloosterwinkel. Je kunt binnen ook een kijkje nemen in de Willibrorduskapel erboven. Hierna moesten we een stukje teruglopen tot de Juffrouw Idastraat. Op nummer 7 is de barokke schuilkerk te zien uit de 18e eeuw. Het is een bijzonder verhaal, want het stadsbestuur gaf in 1720 toestemming om te kerk te laten bouwen op één voorwaarde, als de kerk maar niet op een kerk leek. Een beetje vreemd wel... Maar het is ze zeker gelukt!

Door naar de Prinsenstraat 42, waar hetKorzo Theater zit. Dit is een theater voor jonge, getalenteerde dansers én een van de belangrijkste dansproducenten van Nederland. Het theater was dicht toen ik er was, dus naar binnen kon ik niet. Dus een goede reden om een keer naar een show te gaan. hierna moesten we links de Nobelstraat in, hier zit namelijk het Venduehuis, waar vroeger belangrijke veilingen werden gehouden. In 1878 werden hier bijvoorbeeld de paarden die de paardentrams hadden getrokken geveild, omdat toen de trams elektrisch werden.

Door naar de Dagelijkste Groenmarkt, het Oude Stadhuis is hier te vinden, waarvan het oudste deel is gebouwd in 1561! Naast het Oude Stadhuis staat de Grote Kerk, die samen met het Binnenhof, het oudste gebouw van Den Haag is. Wist je dat de Grote Kerk in 1335 al de Grote Kercke werd genoemd? 

Door naar het laatste punt van deze wandeling: de Torenstraat 132a. In 1985 openden Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen van de Golden Earring de muziekwinkel Rock Palace. Het moest een ontmoetingsplek worden voor muzikanten en dat is gelukt! De carrières van Di-rect en Anouk zijn hier begonnen!

Ik vind het Hofkwartier heel leuk! De wandelingen zijn zeker heel leuk, maar ik zou dit liever een keer met iemand doen die je alle feitjes kunt vertellen wanneer je door de stad loopt. Nu liepen we van punt naar punt en hadden we enkel de informatie van de website en soms wat informatie als we daadwerkelijk op de plek waren. Dit doet niets af van het feit dat het Hofkwartier écht een hele leuke, gezellige omgeving is. Als jij een keer het Hofkwartier wilt verkennen, ga dan op een woensdagochtend zodat je het overdragen van de geloofsbrieven kunt zien en neem je camera mee want er zijn prachtige plekjes om te fotograferen!

Groetjes, Rebecca

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Tentamen Den Haag Studentenstad
Abonneren op