← Terug naar overzicht

Tips: zo spaar je voor de duurste maand van het jaar

spaartips

Met de dure decembermaand in zicht, kwam ik opeens tot het volgende besef: ik moet echt sparen! Hoewel ik dit al vaker heb voorgenomen, gaat het sparen vandaag écht beginnen. Als stok achter de deur ga ik jullie vertellen hoe ik ga (be)sparen (en misschien doen jullie zelfs wel mee!) Klaar voor de tips? Hier komen ze:

Tip 1: zet al je inkomsten én uitgaven naast elkaar

Maak een lijstje met al je inkomsten, zoals stufi, en al je uitgaven. En met alles bedoel ik ook echt alles! Van uitgaan tot sportschoolabonnementen en van collegegeld tot winkelen. Leg deze lijstje naast elkaar en kijk waar jij onnodig geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen.

Tip 2: studentenrekening openen

Om even door te gaan op tip 1: neem een studentenrekening! Persoonlijk raad ik het Rabo StudentenPakket aan. Dit is een gratis betaalpakket voor studenten aan het mbo, hbo of de universiteit. Je kunt hierbij een spaarrekening openen die je helpt met het behalen van jouw spaardoel. Ook heb je de mogelijkheid tot online bankieren via internet en je mobiel. Hierdoor heb je altijd een goed overzicht van je uitgaven. Ze hebben ook nog eens studentenspecials, waarmee je korting krijgt op leuke producten. Op deze manier kun je besparen op kerstcadeaus én hou je geld over op je spaarrekening!

Tip 3: slim boodschappen doen

Boodschappen doen is echt een vak apart. Sommige mensen vinden het leuk om één keer in de week boodschappen te doen en dan voor de hele week te bedenken wat zij willen eten. Ik ben duidelijk niet zo iemand. Sterker nog, vaak kom ik net voor sluitingstijd de winkel in rennen om als allerlaatste mijn boodschappen af te rekenen (sorry mensen van de supermarkt!) Maar ik ga mijn leven beteren, want sinds er elke zaterdag een markt voor mijn deur staat zie ik mijn saldo aanzienlijk stijgen. De markt is een stuk goedkoper, zeker in combinatie met mijn vriesvak. Mocht ik nog naar de supermarkt gaan, dan ga ik lijstjes maken, zodat ik geen overbodige aankopen kan doen. Scheelt een heleboel geld.

Tip 4: eigen lunch maken

Hoe vaak loop jij in de richting van de AH to go of de kantine van school om een ontbijtje of lunch te scoren? Om eerlijk te zijn doe ik dat bijna elke dag. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. Je eigen eten bereiden kost misschien iets meer tijd, maar het scheelt al snel €5 per dag en bovendien is het vaak nog gezonder ook! Probeer bijvoorbeeld als ontbijt eens een smoothie.

Tip 5: stop al je kleingeld in een spaarpot

Als je alle muntjes die je in handen krijgt in een spaarpot stopt, zal je zien dat je verrassend veel geld spaart. Helemaal wanneer je een bijbaantje in de horeca hebt (zoals ik) kan het heel hard gaan!

Tip 6: Maak gebruik van kortingsdeals

Bijna elke winkel maakt wel gebruik van kortingsdeals. Dus als je een beetje goed zoekt op internet, kun je vaak een hoop besparen op je uitgave. Als je toch iets moet kopen, dan is tenslotte altijd leuker als je minder betaald voor hetzelfde product :)

Zijn jullie al overtuigd van deze spaartips? Dan wens ik jullie (en vooral mezelf) veel spaarsucces deze maand!

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op