← Terug naar overzicht

Veel starters vinden weer snel een baan gesponsord

Baan voor starters

In totaal zetten zo’n 131.000 starters dit jaar hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.  Een fors aantal, maar geen reden tot banenstress. Het aantal vacatures groeit nog steeds hard. Vooral in de ICT, techniek en gezondheidszorg. Ook de sector onderwijs trekt weer aan. Een goede tijd om te solliciteren dus.

Dag werkloosheid

De arbeidsmarkt blijft zich in hoog tempo herstellen. Het aantal banen neemt toe en de werkloosheid daalt. Het UVW verwacht dat er de komende jaren maar liefst 225.000 banen ontstaan, verdeeld over vrijwel alle sectoren. In de gezondheidszorg neemt het aantal banen op dit moment het snelst toe. Dat biedt mooie kansen, ook voor starters.

MBO & HBO

Als je kijkt naar de tienduizenden de vacatures op dit moment, lijken vooral hbo’ers geliefd. Binnen de ICT, techniek, gezondheidszorg en onderwijs is veel vraag naar hun praktijkgerichte kennis. De duurzame en sociale sector blijven achter. De mbo’ers die het tijdens de crisis zwaar te verduren kregen, zijn ook weer gewild. Ruim 61% vindt binnen een half jaar een baan, voornamelijk binnen de ICT, bouw en infra. Lastiger is het voor hen om een baan te vinden binnen de horeca, economie en kunst

Universitair

Universitaire starters doen het op dit moment goed in de exacte sectoren. Medisch, wetenschap, technologie… Minder makkelijk is het om passende functies te vinden binnen recht en bestuur, talen en communicatie. Leuke bijkomstigheid: de salarissen voor WO-geschoolde werkzoekenden zien er hoopvol uit. Internationaal staat Nederland zelfs in de top 5.

Gezondheidszorg

Binnen de gezondheidszorg blijft het aantal vacatures voor alle opleidingsniveaus groeien. Tijdens de crisis stagneerde deze groei door bezuinigingsrondes, maar tijden veranderen. Vergrijzing, complexere zorgvragen en nieuwe technologieën vragen om veel extra handen én hersenen. Op dit moment zijn binnen de medische sector duizenden vacatures te vinden.

 

 

Meer studentennieuws

tips voor eerstejaars studenten
Hoe word ik eigen baas?
Abonneren op