U bent hier

Zorgverzekering voor studenten

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om zorgpremie te betalen. Daarom moet je een zorgverzekering kiezen die goed bij jou past. En dit is natuurlijk geen klusje dat je elke dag doet. Eerder schreven we een artikel over het regelen van een zorgverzekering waarin we o.a. vertelden waaróm wij in Nederland voor een zorgverzekering betalen. Maar, waar moet je als student eigenlijk goed op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering? En hoe weet je welke zorgverzekering het beste bij jou past? Lees dan snel verder, wij hebben het antwoord op deze vragen voor je nagevraagd bij de Consumentenbond.

De meest gemaakte fouten door studenten

Laten we beginnen met de meest gemaakte fout van studenten. De fout is dat zij kiezen voor een hoog eigen risico, maar dit geld niet achter de hand hebben. De korting die bij een hoog eigen risico komt kijken is aantrekkelijk, maar een ongeluk - zo viel onze redacteur Danique laatst van de trap en brak haar pols - zit in een klein hoekje. Als dit gebeurt kun je je eigen risico kwijt raken.  Laat je dus niet makkelijk verleiden.

Let goed op verzekeringen met weinig gecontracteerde ziekenhuizen. Lees goed de polisvoorwaarden van de goedkoopste polissen van bijvoorbeeld ZEKUR en de ‘Studenten Goed Verzekerd’ premie van het Zilveren Kruis na. Deze verzekeraars zijn voordelig, maar als je niet oplet in welk ziekenhuis je behandeld wordt kun je achteraf duur(der) uit zijn. In spoedsituaties, zoals met de gebroken pols, kan je overigens wel in elk ziekenhuis terecht.

Wat heb je minimaal nodig qua aanvullende verzekering?

Op zich is een aanvullende verzekering niet nodig als je er nooit gebruik van maakt of niet verwacht er gebruik van te maken. Alle medisch noodzakelijke zorg, die financieel een groot risico vormt, zit in de verplichte basisverzekering. Hiervoor gelden enkele uitzonderingen. Doe je aan een blessuregevoelige sport? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. Of misschien ga je in je tussenjaar of tijdens je minor een (wereld)reis maken? Dan is een verzekering voor vaccinaties en medische zorg in het buitenland geen overbodige luxe. Overigens kun je dat laatste ook via een reisverzekering met geneeskundige dekking te verzekeren.

Zijn er ‘top verzekeraars’ voor studenten?

Je kan niet zeggen dat de ene zorgverzekeraar beter is voor studenten dan de ander. Een zorgverzekering is persoonlijk en het is belangrijk dat iedereen een passende zorgverzekering heeft. Natuurlijk zijn er zorgpakketten die zich richten op jongeren. Dat zou een goede keuze kunnen zijn, maar: jouw persoonlijke zorgbehoeften zijn belangrijker. In verzekeringen voor jongeren zit vaak een kleine tandartsdekking, een paar fysiotherapiebehandelingen en enkele vaccinaties. Maar het kan goed dat jij als student ook verzekerd wilt zijn voor alternatieve geneeswijzen (denk aan acupunctuur of osteopathie). Daarom is het goed om op zoek te gaan naar je eigen passende verzekering.

Stappenplan voor het voordelig afsluiten van een zorgverzekering 

Hoe sluit je nu de juiste persoonlijke verzekering af? Doorloop vóór het afsluiten van een zorgverzekering de volgende stappen, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent:

  • Stap 1: start op tijd met vergelijken. Tot en met 31 december kun je je huidige verzekering opzeggen. Je hebt vervolgens tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe af te sluiten.
  • Stap 2: zet voor jezelf op een rijtje welke zorg je denkt nodig te hebben.
  • Stap 3: kies daarna voor het eigen risico dat bij je past.
  • Stap 4: weeg de premie voor een aanvullende verzekering af tegen de zorg die je denkt nodig te hebben. Soms is het goedkoper om de zorg zelf te betalen, dan om er een verzekering voor af te sluiten. Even rekenen dus.

Voordelen om over te stappen naar een specifieke zorgverzekering

Veel studenten vragen zich af of het zin heeft om nu al over te stappen naar een specifieke zorgverzekering met oog op de toekomst (voor als ze geen student meer zijn). Dit is niet nodig. Overstappen kan ieder jaar, dus je hoeft nu nog niet te betalen voor zorg die je pas over een aantal jaar pas nodig hebt. Dat kan altijd nog.

Lees ook

soa-test
Abonneren op