U bent hier

Zorgverzekering regelen

Als je ouder bent dan 18, dan ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering is nou niet hetgeen waar je je eens lekker op je vrije dag in gaat verdiepen, maar is wel super belangrijk om dat wel eens te doen. Het kan je namelijk een hoop geld besparen.

Waarom een zorgverzekering?

De zorg in Nederland is erg goed en iedereen heeft daar recht op. Het idee van onze zorgverzekering is dat als iedereen mee betaald, dat zorg dan ook voor iedereen toegankelijk blijft. Mocht je dus ineens veel zorg nodig hebben, dan loop je niet meteen tegen enorme kosten op.

Verschil basisverzekering en aanvullende verzekering

Als je een zorgverzekering afsluit, dan heb je altijd alleen de basisverzekering. Deze vergoedt de noodzakelijke zorg die je nodig hebt, zoals huisartsbezoek en de veel gebruikte geneeskundige zorg. Maar heb je behoefte aan extra zorg, dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een aanvullende verzekering kun je bijvoorbeeld afsluiten voor extra tandartszorg, voor bijvoorbeeld het aanschaffen van lenzen of brillen, voor meer gebruik van fysiotherapie of ergotherapie. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan voordelig zijn als je vooraf weet dat je bepaalde zorg meer nodig hebt.

Wat is je eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen, voordat het door de verzekering wordt betaald. In 2019 is dat € 385,-. Dus als je bepaalde medicijnen of speciale zorg nodig hebt, dan betaal je eerste € 385,- voordat je verzekering het betaald (als het tenminste in je basisverzekering zit of als je er aanvullend voor verzekerd bent)

Er zijn ook een aantal dingen die niet onder het eigen risico vallen, dus hier krijg je sowieso geen rekening voor:

  • Zorg door de huisarts
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Hulpmiddelen in bruikleen voor medische zorg
  • Zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
  • Zorg door de wijkverpleging
  • Nacontroles van orgaandonor (nier- of levertransplantatie)

Eigen risico wel of niet verhogen

Het is mogelijk om je eigen risico te verhogen. In plaats € 385,- kun je het maximaal verhogen tot € 500,-. Als je je eigen risico verhoogt, dan betaal je per maand minder premie. Alleen als je medische zorg nodig hebt, dan moet je wel eerst € 500,- zelf betalen, voordat je verzekering de kosten gaat vergoeden.

Dus bedenk goed of je € 500,- kunt betalen, in het geval dat je zorg nodig hebt en je het direct moet betalen.

Zorgverzekering vergelijken en kiezen

Als je een zorgverzekering gaat kiezen, doe dan goed onderzoek welke je wilt. Er zijn namelijk ruim 40 partijen die zorgverzekeringen aanbieden en samen hebben die veel verschillende soorten zorgverzekeringen in de aanbieding. Gelukkig zijn er veel verschillende websites waar je jouw zorgverzekering kunt vergelijken, kijk dus goed naar alle verzekeringen, doe vergelijkingen en kies dan je zorgverzekering.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgtoeslag is een financiële ondersteuning bedoeld voor mensen met een laag inkomen, en die moeite hebben met het betalen van hun zorgpremie, zoals studenten! Als je recht hebt op zorgtoeslag, dan krijg je van de belastingdienst maandelijks een toeslag op je rekening gestort. Kom er snel achter of jij ook recht hebt op zorgtoeslag!

Overstappen van zorgverzekeraar

Ben je niet blij met je zorgverzekering? Dan kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit kan elk jaar in de maanden november en december. Het overstappen gaat bij de meeste zorgverzekeringen erg makkelijk, doordat jouw nieuwe verzekeraar het opzeggen bij de oude voor jou regelt. Het afsluiten van een zorgverzekering doe je meestal online bij de verzekeraar zelf of via een vergelijkingssite.

Lees ook

soa-test
Abonneren op