Skip to main content

Zo help je iemand van een verslaving af te komen

Heb jij iemand in je omgeving die verslaafd is, en wil diegene proberen om van zijn of haar verslaving af te komen? Dan wil jij hem of haar natuurlijk zo goed mogelijk bijstaan in deze moeilijke periode. Maar doe je dat nou het beste, en wat kun je beter niet doen? Wij geven je een aantal tips die kunnen helpen in het ondersteunen van een verslaafde tijdens de afkickperiode.

Ga het gesprek aan met de verslaafde

Ten eerste is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de verslaafde. Probeer de verslaafde beter te begrijpen, te snappen hoe lang de verslaving al speelt, wat de mate van de verslaving is en wat het plan is van de verslaafde om van de verslaving af te komen. Vraag bijvoorbeeld of ze zelf proberen af te kicken, of professionele hulp hebben gezocht. Daarnaast is het voor de verslaafde fijn om te vragen wat zij van je nodig hebben. Probeer hen niet te veroordelen tijdens het gesprek, wat waarschijnlijk al moeilijk genoeg is voor ze. Maar probeer te vragen wat zij fijn zouden vinden dat je wel of niet doet.

Bij het aangaan van het gesprek is het belangrijk dat je een vertrouwde en niet-oordelende houding aanneemt tegenover de verslaafde. Probeer daarnaast voor jezelf vooral inzicht te krijgen in de verslaving en het afkickproces van je geliefde, zodat je hem of haar het beste kunt helpen.

Stimuleer de verslaving niet

Daarnaast is het belangrijk om de verslaving niet te stimuleren. Dit kan natuurlijk betekenen dat je geen alcohol, middelen, etc. voor de verslaafde koopt wanneer diegene erom vraagt, maar het is ook belangrijk om op je eigen gedrag te letten. Probeert iemand in je omgeving bijvoorbeeld van een alcoholverslaving af te komen? Drink dan niet in de buurt van diegene. Op die manier voorkom je dat je de verslaafde veel aan alcohol laat denken, en diegene ook wil drinken.

Help de verslaafde waar het kan - op een positieve manier

Probeer de verslaafde persoon in je omgeving bij te staan waar het kan, maar wel in positieve zin. Bied bijvoorbeeld aan om te helpen bij het zoeken van hulp, overzicht te krijgen in zijn of haar financiën wanneer dit er niet is, of soms te helpen in het huishouden of met de boodschappen.

Ondersteun de verslaafde op dit soort manieren waar nodig, maar let er wel op dat je de verantwoordelijkheid niet wegneemt bij diegene en de verslaving op die manier in stand houdt. Vraagt de verslaafde bijvoorbeeld om geld? Controleer dan of hij/zij het niet aan de verslaving uitgeeft, maar aan de zaken die daadwerkelijk nodig zijn en helpen. Of stel bijvoorbeeld voor om voor een bepaald bedrag bij te dragen in de boodschappen, in plaats van het geld zomaar te geven. Op die manier weet je dat het goed terecht komt.

Ga op zoek naar professionele hulp

Dat je geliefde de stap heeft gezet om van de verslaving af te komen, is natuurlijk al heel wat. Maar helaas leert de ervaring dat het voor veel verslaafden ontzettend moeilijk is om op eigen kracht van een verslaving af te komen. Probeer de verslaafde er daarom van te overtuigen om professionele hulp te zoeken, en help eventueel met het zoeken naar een goede zorginstelling. Ben je - voor jezelf of een naaste - op zoek naar hulp bij een verslaving? Bekijk dan hier meer informatie.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.