Skip to main content

Welke studie past bij je?

Een studie kiezen kan voelen als een van de grootste beslissingen van je leven. Hierdoor kan de keuze erg moeilijk zijn. Lees hier tips voor het kiezen van een studie.

Doe een test

Op internet heb je veel (gratis) testen om te kijken welke hbo opleidingen bij je passen. Soms komen er ook resultaten uit die je totaal niet bij je vindt passen, maar het kan wel helpen om bepaalde opleidingen weg te strepen. Het geeft je ook inspiratie over wat voor opleidingen er allemaal zijn. Je kunt ook een gratis test doen om te bepalen welke beroepssector bij je past. Door deze test kan je bepaalde sectoren wegstrepen van je lijstje, waardoor de hoeveelheid mogelijkheden steeds kleiner wordt.

Randvoorwaarden

Denk na over wat je belangrijk vindt in een baan. Wil je met mensen omgaan in je werk? Zo ja, wil je individueel werken met mensen of in groepen? Wil je leidinggeven of werken onder iemand? Als je niet met mensen wilt werken, wil je dan bijvoorbeeld werken achter een laptop of fysiek werk doen? Dit soort vragen kan je jezelf stellen. Bedenk ook of je van 9 tot 17 wilt werken of ook s' avonds en/of in het weekend wilt werken. Bij sommige banen is het namelijk nodig om ook in het weekend of s' avonds te werken, zoals bij verpleegkunde hbo en geneeskunde. Daarnaast kan je bedenken of je veel wilt bewegen tijdens je werk of juist graag stil zit.

Kwaliteiten

Maak een lijstje welke kwaliteiten je hebt. Vind je dit lastig om te bedenken? Je kunt ook een test doen om erachter te komen welke kwaliteiten of soft skills je hebt. Praat hier ook over met je vrienden en familie. Aan hen kan je vragen wat volgens hen jouw kwaliteiten en ontwikkelingspunten zijn. Soms kunnen andere mensen je een betere blik geven op jezelf. Dit kan helpen bij het uitzoeken wat echt bij je past.

Studieloopbaancoach

Als je veel moeite hebt met het kiezen van een studie kan een studieloopbaancoach erg handig zijn. Een studieloopbaancoach kan je online zoeken of bij je huidige school. De studieloopbaancoach stelt je de goede vragen om tot een beslissing te komen. De studieloopbaancoach gaat niet voor je bepalen welke studie je moet doen, maar helpt je in de weg naar de beslissing. Je kunt kiezen voor het voeren van een gesprek of het volgen van een langer traject. Bij langere trajecten volg je ook groepsgesprekken en bezoek je opendagen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.