Skip to main content

Tips: zo voorkom je dat je rood staat!

Het is geen geheim dat studenten vaak krap bij kas zitten. Zeker na het aanschaffen van de basisbeurs, heb je het als student financieel niet makkelijk. Je wilt zo min mogelijk lenen en naast een drukke studie kun je hooguit een bijbaantje nemen. Uit onderzoek van het Ministerie van SZW blijkt dat bijna een kwart van de jongeren vorig jaar zelfs een achterstallige rekening had. In deze blog geven wij je daarom tips om te voorkomen dat je in het rood komt op je studentenrekening!

1. Maak een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven

Als student komen er een heleboel kosten op je af die je als middelbare scholier niet had. Het is daarom handig om een goed overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven die je hebt. Bij inkomsten kun je denken aan jouw salaris, zorgtoeslag, lening bij DUO, eventuele huurtoeslag en misschien een maandelijkse bijdrage van je ouders. Uitgaven bestaan vaak uit jouw studenten zorgverzekering, telefoonabonnement, collegegeld, lesmaterialen en huur als je op kamers zit. Zet jouw inkomsten en uitgaven tegenover elkaar in een begroting, zodat je kunt zien hoeveel je maandelijks overhoud. Blijft er heel weinig geld over? Kijk dan of je ergens op kunt besparen.

2. Bespaar op je uitgaven

Vaak kun je als student gunstige kortingen krijgen. Bijvoorbeeld op je zorgverzekering, sportabonnement en telefoonabonnement. Ook bij veel winkels krijg je op vertoon van je collegekaart korting. Denk aan de kapper, kledingwinkels en elektronicawinkels. Als je flink wilt besparen, is het dus verstandig om uit te zoeken waar je als student allemaal korting op kunt krijgen. Het is misschien een hele klus, maar je hebt er op de lange termijn veel profijt van! Ook zijn er een heleboel handige apps voor je smartphone waar je alle folders met aanbiedingen kunt zien, zoals spotta. Zo kun je makkelijk besparen op je boodschappen, maar ook op grotere aankopen.

3. Kies de beste afschrijfdatum voor jouw vaste lasten

Om te voorkomen dat je in het rood komt te staan, is het is handig om de afschrijfdata van jouw vaste lasten tegenover de data te zetten dat er geld binnenkomt. Bij sommige instanties kun je namelijk uit verschillende afschrijfdata kiezen. Bij Zilveren Kruis kun je bijvoorbeeld zelf kiezen om jouw zorgpremie op de 1e, 15e, 21e, 24e of 27e van de maand af te laten schrijven. Het handigst is om jouw zorgpremie de dag nadat je jouw zorgtoeslag hebt ontvangen af te laten schrijven. Zo weet je zeker dat er genoeg geld op je bankrekening staat en dat je de zorgtoeslag niet kunt uitgeven. 

4. Ga wijs met je geld om!

De laatste tip die we je mee willen geven, is om verstandig met je geld om te gaan. Dit spreekt misschien voor zich, maar je geeft vaak ongemerkt een heleboel geld uit aan dingen die je niet nodig hebt. Neem bijvoorbeeld lunch van huis mee in plaats van elke keer een broodje te halen op het station, denk even twee keer na of je die dure spijkerbroek echt nodig hebt en bestel in de kroeg een biertje in plaats van een mixje. Ga je regelmatig uiteten met vrienden? Stel dan voor om met zijn allen te koken. Net zo gezellig en een stuk vriendelijker voor je portemonnee!

Dit artikel is een samenwerking.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.