Skip to main content

Studeren zonder lenen; kan het?

Dat je na je studententijd een lening hebt is helemaal niets om je voor te schamen. Het is namelijk geen teken van luiheid, van een gat in je hand hebben, of van arme ouders. Er spelen veel meer aspecten een rol bij de keuze om wel of niet te lenen. Maar is het überhaupt nog mogelijk om vandaag de dag te eindigen als student zonder studieschuld? Dat lees je in dit blog.

De kosten

Om niet alleen de focus te leggen op de inkomsten -maar om ook scherp naar de uitgaven te kijken- kun je de conclusie trekken of het wel of niet mogelijk is om zonder studieschuld je studie af te ronden. Tegenwoordig heb je hogere lasten als ongeveer 25 jaar geleden. Denk alleen al aan de kosten van een mobiele telefoon. Deze kosten zijn zo €50,- per maand. Een aanzienlijk bedrag. Maar wat veel studenten zich niet realiseren, is dat het niet nodig is dat je altijd de duurste telefoon hebt die er op de markt is. Er zijn tegenwoordig ook veel goedkope telefoons van topkwaliteit tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Het verschil in kwaliteit en netwerk ga je niet merken, maar in je portemonnee wel. Ook op zorgkosten kun je soms flink besparen en kijk ook eens naar de huur die je betaalt. Is dit bedrag je woongenot echt waard? Wellicht is het toch goed om eens om je heen te kijken of er geen alternatief is. Dus focus niet alleen op de inkomsten kant maar kijk ook scherp naar je uitgaven.

De inkomsten

Allereerst is het fijn dat de basisbeurs weer terug is. Deze was een aantal jaren verdwenen en toen was al het geld wat je van DUO ontving direct een lening. De hoogte van de basisbeurs verschilt per niveau opleiding (MBO of HBO/WO) en of je uit- of thuiswonend bent. Ook het inkomen van je ouders speelt een rol. Is dit laag? Dan krijg je nog extra geld als gift van DUO. Een harde voorwaarde hierbij is wel dat je een studie afmaakt en de gift is voor een maximaal aantal jaren. Dit is wellicht ook wel weer een goede motivatie om de vaart er een beetje in te houden. Maar van deze basisbeurs kun je niet rondkomen, zeker niet met de stijgende prijzen van vandaag de dag. Een bijbaan kan dit probleem voorkomen. Stel je werkt 16 uur in de week naast je studie, en verdient gemiddeld €12,- netto per uur dan heb je €768,- in de maand extra. Ook kun je als student  zorgtoeslag aanvragen, wat de kosten van je verzekering enigszins dekt. Wanneer je dan ook nog lieve ouders hebt die wat bijdragen, bijvoorbeeld je huur of je collegegeld, dan moet je met een beetje rustig aan doen het financieel op zich kunnen redden.

Kortom, of het een vetpot is wanneer je als student besluit niet te lenen? Nee, zeker niet. Het is ook afhankelijk van ouders die meebetalen -of een extra DUO-uitkering wegens een laag inkomen van ouders- of je het redt. Zonder deze externe factoren lijkt het lastig te worden. Dus een (kleine) studieschuld; niets om je voor te schamen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.