Skip to main content

SOS: zwarte schimmel in huis

Het ene studentenhuis is schoner dan het andere. Werken met schoonmaakroosters werkt namelijk niet voor ieder huis, maar het is wel heel belangrijk om je huis schoon te houden. Niet alleen omdat het ‘maar moet’, maar ook om bijvoorbeeld schimmels tegen te gaan. Zwarte schimmels komen vaak voor in studentenhuizen, maar wat zijn nou de gevolgen en wat kun je eraan doen?

Zwarte schimmel

Oké je denkt misschien, schimmel is schimmel en is hoe dan ook vies. Zeker waar, maar zwarte schimmel is niet alleen vies maar ook schadelijk voor jezelf. Schimmelsporen in huis kan je niet met het blote oog zien maar zweven door de lucht en komen via open ramen en deuren in je woning terecht. Deze kunnen vervolgens via de lucht worden ingeademd en dat is geen pretje! Het inademen van schimmels is dan ook niet goed voor je gezondheid.

Gevolgen inademen schimmel

Bij symptomen die al maar iets lijken op de griep, denken we tegenwoordig direct aan het virus wat zich over de hele wereld verspreidt. Maar deze symptomen kunnen helaas ook voorkomen als je zwarte schimmel ingeademd hebt. Let dus vooral even op de volgende symptomen:

 • Veel niezen
 • Geïrriteerde slijmvliezen bij neus en ogen
 • Loopneus
 • Ademhalingsproblemen
 • Benauwdheid
 • Aanhoudende kriebelhoest
 • Jeukende huid

Heb je last van deze verschijnselen? Twijfel dan vooral niet om de huisarts te raadplegen!

Studentenhuis schoonhouden

Schimmels in huis ontstaan vaak door vochtige plekken en slechte ventilatie. Ze komen dan ook vaak voor in badkamers, koelkasten, kelders, kledingkasten, onder houten vloeren en op muren en plafonds. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om schimmel in je huis te voorkomen, dit werkt beter dan je bezighouden met het verwijderen van je schimmel in huis. De volgende tips kunnen helpen om schimmels in jouw studentenhuis te voorkomen:

 • Voldoende ventileren: heel belangrijk om de schimmels geen kans te geven om te settelen in huis. Zorg er dus voor dat je regelmatig frisse lucht van buitenaf naar binnen laat door ramen en deuren open te zetten.
 • Vermijd extra vocht in huis. Hang je was buiten te drogen en zet de afzuigkap aan tijdens het koken.
 • Zet tijdens het douchen de ventilatie aan of doe het raam open en maak deze schoon als je klaar bent.
 • Zorg voor een fijne temperatuur in huis. Bij warmte gaan schimmels zich sneller nestelen.

Of je nou schimmels in huis hebt of niet; een schoon studentenhuis is sowieso een stuk beter voor je gezondheid. Lees daarom ook deze 5 tips om je studentenhuis makkelijker schoon te houden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.