Skip to main content

Netflix of studeren?

De dagen lijken hetzelfde in deze semi quarantaine. Elke dag lijkt op een zondag, niets is minder waar. Ondanks dat je het liefst elke dag Netflix kijkt, gaat je studie door. Als je je laptop niet opent, merk je hier niet veel van. Voordat je het door hebt, heb je weer een serie gebingwatched. Studeren is belangrijk, maar het is moeilijk om jezelf er toe aan te zetten. Hieronder heb ik tips opgeschreven die ervoor zorgen dat jij een goede studieplanning kan maken, (en hopelijk) geen studievertraging oploopt.

Houd je aan een regelmatig slaappatroon

Je wilt op tijd naar bed, maar voordat je het weet ben je weer drie afleveringen van je favoriete serie verder. Wist jij dat je in Netflix de optie "automatisch de volgende aflevering afspelen" kunt uitschakelen? Dit kan helpen om uit jouw Netflix-sleur te komen waardoor je verstandig op tijd naar bed kan gaan! Voor concentratie en structuur in het leven is het goed om ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en uit bed te gaan. Houd dit vooral doordeweeks aan. In het weekend kan je wel +- 2 uurtjes later naar bed gaan als je wel ongeveer dezelfde slaapduur aan houdt.

Begin je dag met beweging

Misschien denk je: 'Ik ben niet gek!’, maar dat dachten de mensen die dit nu al jaren doen eerst ook. Als je het eenmaal gewend bent, wil je niet meer zonder. Door bewegen krijg je meer concentratie en komt een geluksstofje vrij, waardoor jij jezelf een stuk vrolijker voelt. Maak bijvoorbeeld een wandeling of doe een HITT of yoga workout. Of doe eens gek en doe mee aan ‘Nederland in beweging’.

Kleed je elke dag aan

Het liefst trek je elke dag een joggingsbroek aan, maar wist je dat dit je minder productief maakt? Uit onderzoek blijkt dat je productiever bent als je netjes gekleed bent. Ook is het goed voor je geestelijke gesteldheid om jezelf iedere dag aan te kleden. De hele dag naar jezelf kijken terwijl je er als jezelf uit ziet is net wat beter dan wanneer je de gehele dag tegen de slechtere versie van jezelf aankijkt.

Maak op zondag een weekplanning

Nu je toch niet meer een kater hebt van het uitgaan op zaterdagavond, kun je zondag gebruiken om je week goed in te plannen. Plan een aantal vrije dagen in. Gebruik bijvoorbeeld het weekend om niet te studeren en/of te werken. Gebruik deze dagen voor vrije tijd. Het is lastig om thuis werken en te ontspannen te combineren, maar wees streng voor jezelf: in het weekend wordt niet gestudeerd.

Maak elke dag een dagplanning

  • Zet hierin je taken en maak een inschatting van de tijdsduur
  • Deel grote taken op in kleine taken. Hierdoor kun je sneller taken afvinken en je kijkt minder snel tegen kleine op dan tegen grote taken;
  • Plan beweegpauzes in. Dit kan ervoor zorgen dat je geconcentreerder werkt.
  • Kijk eens naar de tips voor het maken van een goede planning van de Universiteit van Amsterdam.

Houd bij hoelang je over je taken doet.

Check of je inschatting van tijdsduur te ruim of te krap was. Gebruik deze tijdsduur als je de volgende keer een soortgelijke taak gaat inplannen en hierdoor wordt je tijdsinschatting beter.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

We worden ook wel generatie Z genoemd. De generatie die niet zonder internet kan en constant prikkels om zich heen heeft. Alleen zijn deze prikkels niet goed voor je concentratie. Bewaar tv kijken voor de avonden en in weekenden. Leg je mobiel uit het zicht of zet een social media blokkade aan. 

Net zoals Rome niet in een dag gebouwd is, kan je ook niet je gedrag in een keer veranderen. Als je iets wilt veranderen, is het belangrijk dat je met kleine doelen begint. Kies daarom een paar van deze tips uit en ga hiermee aan de slag. mijn advies is om kleine doelstellingen te maken die makkelijker te behalen zijn, waardoor jij ook gemotiveerd blijft als je deze behaald. Maar eerst het belangrijkste… zet je Netflix uit!

Wil je toch eventjes pauze, maar geen Netflix kijken? Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen met een toffe podcast op!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.