Skip to main content

Met deze tips overleef jij het hooikoorts seizoen

De lente is weer begonnen en dat betekent meer zon, warmere temperaturen en groei van bomen en grassen. Eindelijk! Maar niet iedereen staat hier om te springen, want ook het pollenseizoen staat dan weer voor de deur. En omdat we begrijpen dat je ook lekker wil genieten van het lentezonnetje, hebben wij voor jou uitgezocht met welke tips jij de pollen strijd kunt aangaan. Denk je dat je last hebt van hooikoorts? We leggen je eerst uit wat hooikoorts precies is en welke symptomen erbij komen kijken. 

Wat is hooikoorts?

Als je hooikoorts hebt, heb je een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer dit stuifmeel in contact komt met het lichaam, herkent het afweersysteem het als een bedreiging en krijgt je lichaam een signaal om hiertegen te "vechten". Om ervoor te zorgen dat het stuifmeel niet het lichaam binnen dringt, maakt je lichaam een antistof aan namelijk histamine. Als je hooikoorts hebt, ervaar je een overproductie van histamine, wat resulteert in verschillende vervelende klachten. Een schrale troost: je bent zeker niet de enige, want naar schatting hebben 1 op de 5 Nederlanders last van hooikoorts. 

Welke symptomen ervaar je met hooikoorts?

De meest voorkomende klachten zijn:

 • Loopneus, verstopte neus, jeuk in de neus of niesbuien
 • Jeukende, rode, branderige, gezwollen of tranende ogen
 • Kriebelhoest of een droge keel
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn of een vol gevoel in het hoofd
 • Koorts
 • Benauwdheid of een piepende adem

Andere klachten die kunnen ontstaan zijn:

 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Longklachten: hoesten en kortademigheid

Welke pollen zijn wanneer actief?

Veel bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. Daarom heb je in deze periode ook de meeste kans op klachten die horen bij hooikoorts. In de maanden mei en juni is de echte piek van het pollenseizoen. Heb je last van hooikoorts en wil je erop uit? Je kunt via deze pollenradar zien waar én wanneer de meeste pollen in de lucht aanwezig zijn. Je kunt last hebben van pollen die afkomen van de Els, Hazelaar, Berk, grassen en Bijvoet (onkruid).

Tips tegen hooikoorts

Met deze zeven tips kom jij het pollenseizoen door én daarvoor… 

 • Ga douchen voordat je gaat slapen, hierdoor spoel je de pollen van je af
 • Eet iedere dag een eetlepel honing van de lokale imker in jouw buurt
 • Vermijd voeding zoals zuivel, oude/belegen kaas, spinazie, tomaat, champignons, droge worst, sojasaus en varkensvlees. Dit zijn namelijk histaminerijke voedingsproducten
 • Voordat je naar buiten gaat, smeer wat vaseline of kokosolie aan de binnenkant van en rondom je neus. Hierdoor kunnen de pollen je slijmvliezen moeilijker bereiken  
 • Houd je ramen en deuren dicht. Zo komen er geen pollen naar binnen in je huis of slaapkamer
 • Eet wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, en glutenvrije granen. Dit zijn histamineverlagende voedingsproducten
 • Zet een zonnebril op als je naar buiten gaat. Op deze manier komen de pollen minder snel in contact met je ogen

Naast deze bovenstaande tips kun je ook gebruik maken van verschillende hooikoortsmiddelen. Afhankelijk van jouw klachten kun je kiezen uit een neusspray, tabletten of oogdruppels. Ga langs de drogist bij jouw in de buurt voor advies of bekijk deze pagina van hooikoorts.com. Hier kun je vinden welk middel kan helpen tegen jouw klachten. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.