Skip to main content

Hospiteren | Zo blink je er tussen uit

Ga je binnenkort studeren of ben je op zoek naar een nieuwe kamer? Grote kans dat je dan moet hospiteren. Veel huizen organiseren zo'n avond op hun eigen manier, maar het draait vooral om kennismaking en of je past binnen het huis. Na deze tips weet je hoe je het moet aanpakken en straal jij op de hospiteeravonden. Als eerst zullen we wat informatie geven over op kamers gaan wonen. Lees je mee?

Wonen op kamers

Als je op kamers wil gaan wonen, dan heb je verschillende opties. Je kunt een kamer huren in een studentenhuis of bij een particuliere verhuurder. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelfstandig te gaan wonen, bijvoorbeeld in een studio of een appartement. Sommige woningen zijn specifiek bestemd voor studenten. Dit wordt ook wel studentenhuisvesting genoemd. Om hiervoor in aanmerking te komen, is een inschrijving bij een hogeschool of universiteit meestal vereist.

Verwachtingen bij een hospiteeravond

Veel huizen pakken een hospiteeravond verschillend aan. Het kan voorkomen dat je met andere kandidaten in een kamer wordt uitgenodigd om vragen te beantwoorden. Maar het is ook mogelijk dat je wordt gevraagd om spelletjes te spelen met de huisgenoten of om samen te borrelen. Soms worden alle kandidaten gelijktijdig uitgenodigd, terwijl het andere keren mogelijk is dat je individueel met de huisgenoten praat. Zij kiezen de aanpak die het beste bij hun huis past.

Tips voor een hospiteeravond

Tijdens deze avond wil je natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten. Zij kiezen immers wie hun nieuwe huisgenoot gaat worden. Hieronder vind je een aantal tips zodat je goed voorbereid bent. 

1. De hospiteer mail

Op een kamer komen meestal veel reacties binnen. Daarom is het belangrijk dat je opvalt tussen alle andere aanmeldingen en probeer een standaard mailtje te vermijden. Bedenk bij jezelf wat wat jij graag zou willen lezen als de rollen waren omgedraaid. Vertel bijvoorbeeld je toffe hobby of interesse die je hebt, of een gekke gewoonte. Laat ook weten waarom je enthousiast bent om daar te komen wonen. Tot slot, voeg een foto toe zodat ze weten wie achter het berichtje zit. 

2. Update je social media profielen

Op welke manier je ook zult hospiteren, er bestaat een grote kans dat de mensen bij wie je hospiteert een kijkje zullen nemen op je social media accounts. Check daarom nog even voor de zekerheid of je socials up-to-date zijn. 

3. Bereid je voor en kom op tijd

Op veel hospiteeravonden komen dezelfde soort vragen voorbij zoals: 'wat studeer je?', 'houd je van uitgaan?', 'waarom wil je bij ons komen wonen?'. Bedenk alvast voor jezelf wat jouw antwoorden zijn op deze vragen. En bedenk daarbij ook wat jou hierin onderscheidt van de anderen. Daarnaast ook erg belangrijk: kom op tijd! Als je te laat komt dan loop je het risico dat jouw time-slot niet meer geldig is. En dat zou zonde zijn!

4. Wees jezelf 

Het is misschien een beetje cliché, maar wel het allerbelangrijkste: wees jezelf. Aangezien je misschien met de bewoners van het huis zult gaan samenwonen, is het belangrijk dat er een oprechte klik is. Niet alleen voor hen, maar ook voor jou. Tijdens de hospiteeravond is het daarom goed om aan te geven wat je zoekt in huisgenoten en wat je verwachtingen zijn. Het is namelijk zonde als je je uiteindelijk niet comfortabel zou voelen.

5. Bedenk een paar vragen

De bewoners van het huis zullen natuurlijk een aantal vragen hebben voor jou, maar het is ook goed om vragen te bedenken die je kunt stellen aan hen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: 'hoe worden de huishoudelijke taken verdeeld?', ‘zijn er gemeenschappelijke apparaten?’ of 'eten jullie vaak samen?'. Hierdoor kun je ook zelf een goed beeld krijgen of je jezelf daar echt ziet wonen.

6. Zoek contact met alle huisgenoten en medekandidaten

Bij het stemmen van een nieuwe huisgenoot heeft elke bewoner inspraak. Daarom is het belangrijk om met iedereen een gesprekje te voeren. Op deze manier leert ieder huisgenoot je kennen voordat de beslissing over de nieuwe bewoner wordt genomen. Daarnaast is het ook goed om wat contact te zoeken met medekandidaten. Het zijn tenslotte wel je concurrenten, maar het laat zien dat je sociaal bent. Dit wordt vaak gewaardeerd in een studentenhuis. 

Na de hospiteeravond is het een kwestie van afwachten. Als je niet geselecteerd bent om in het huis te komen wonen, kun je aan de bewoners vragen naar de reden. Deze feedback kan je helpen om jezelf te verbeteren voor toekomstige hospiteeravonden, zodat je een nog betere indruk kunt maken. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.