Skip to main content

Hoe word ik eigen baas?

Veel mensen denken bij ‘eigen baas’ meteen aan grote verantwoordelijkheden en zware financiële consequenties. Toch kan je als student heel makkelijk aan de slag gaan als eigen baas. Zeker door de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Zo kan je heel makkelijk zzp’er worden. Benieuwd hoe dit zit? Ik zocht het voor je uit!

Wat is zzp?

Zzp staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Voor het begrip zzp is er nog geen duidelijke definitie en ook zijn de criteria waar een zzp’er aan voldoet vaag. Toch zijn er een aantal kenmerken die meestal van toepassing zijn op zzp’ers:

  • Zzp’ers hebben geen personeel in dienst;
  • Ze worden betaald per opdracht en hebben vaak meerdere opdrachtgevers (tegelijk);
  • Bezitten meestal geen bedrijfsruimte (of in zeer beperkte vorm);
  • Verrichten geen werkzaamheden op eigen initiatief, maar voeren alleen verstrekte opdrachten uit.

Zzp’ers kunnen in allerlei sectoren aan het werk. Zo kan je bijvoorbeeld via Werkspot aan de slag als klusser, als je erg handig bent natuurlijk ;). Ook kan je als student tegenwoordig aan de slag als zzp’er in de horeca. Temper biedt daarvoor een platform waar je als zzp’er kunt reageren op verschillende shifts bij verschillende horecabedrijven. Zo werk je alleen maar op plekken die jij uitkiest en wanneer het jou uitkomt!

Zzp’er als student?

Je kunt ook prima aan de slag als zzp’er naast je studie! Aangezien jij zelf in controle bent over het aantal opdrachten dat je aanneemt en wanneer je gaat werken, kun je dit goed combineren met je studie. Met het nieuwe leenstelsel krijg je ook geen basisbeurs meer, dus het maakt ook niet meer uit hoeveel je bijverdient naast je studie! Wil jij graag ondernemen naast je studie? Eerder schreven wij een blog met handig tips om te beginnen met ondernemen naast je studie.

Hoe word ik zzp’er?

Wanneer je voor jezelf wilt beginnen, is het van belang dat je realistische plannen maakt en vooronderzoek doet. Wanneer je denkt dat je klaar bent voor een eigen bedrijf zijn er een aantal stappen die je zeker niet mag vergeten. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je administratie klopt en aan de eisen voldoet. Daarnaast is het van belang dat je geschikte bedrijfsverzekeringen afsluit en een passende rechtsvorm kiest. De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Dit komt doordat je een eenmanszaak gemakkelijk en snel kunt oprichten. Daarnaast geniet je in het begin van meer belastingvoordeel. Een nadeel is dat je met jouw privévermogen aansprakelijk bent wanneer je schulden maakt. Ten slotte is het belangrijk dat je, je tijdig inschrijft bij de KvK of een btw-nummer aanvraagt. Bij die laatste stap kan Temper je helpen wanneer je via hun platform aan de slag gaat als zzp’er in de horeca.

Wat zijn de voordelen?

Als zzp’er geniet je van een heleboel voordelen. Wanneer je gaat ondernemen naast je studie heb je bijvoorbeeld me-ga-veel vrijheid. Werken doe je namelijk alleen wanneer het jou uitkomt. Dit brengt me meteen op het tweede voordeel. Je werkt niet voor een baas of een bedrijf met kneuterige regeltjes. Je moet dus vooral rekening houden met en bent vooral afhankelijk van jezelf! Dit betekent dat je ook de manier van werken kan invullen zoals jij dat prettig vindt. Ten slotte is het een fijne bijkomstigheid dat je als succesvol ondernemer een aardig zakcentje verdient. Niet verkeerd met al die studiekosten ;).

Wil je meer weten over zzp? Bezoek dan ook eens de website ondernemen naast je studie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.