Skip to main content

Hoe maak je een begroting?

Als student heb je veel kosten waar je tijdens de middelbare school geen rekening mee hoefde te houden. Toch komen ze tijdens je studententijd op je bordje te liggen. Hoe zet je al deze kosten op een rijtje en hoe houd je het overzichtelijk voor jezelf? Wij leggen het uit!

Waarom zou je een begroting maken?

Het studentenleven bestaat uit feestjes, studeren, een bijbaan en héél veel boodschappen doen. Om alle leuke dingen te blijven bekostigen - en een beetje normaal te kunnen eten - lenen de meeste uitwonende studenten bij ome DUO. Maar niemand zit over 4 jaar te wachten op een schuld van tienduizenden euro’s. Het is daarom belangrijk om voor jezelf een overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven die je maandelijks hebt. Dit klinkt misschien als ‘grote mensen praat’, maar scheelt je een hoop ellende in de toekomst.

Verschillende inkomsten

In de begroting zet je jaarlijks de inkomsten tegenover de uitgaven. Daarom is het belangrijk om een overzicht te maken van alle inkomsten die je maandelijks hebt, en deze vervolgens in een jaarroverzicht te zetten. Inkomsten variëren; sommige inkomsten heb je maandelijks terwijl andere inkomsten eens per jaar binnenkomen. Denk aan verjaardagsgeld, belastinggeld dat je terugkrijgt of een extra'tje van je ouders. We beginnen bij de vaste inkomsten.

Vaste inkomsten

Vaste inkomsten zijn inkomsten die je elke maand krijgt. Daarbij kun je denken aan de volgende inkomsten: een bijbaan, bijdrage van je ouders, huurtoeslagzorgtoeslag en de lening bij ome DUO. Hieronder vind je een voorbeeld hoe je deze inkomsten in een tabel kunt invullen.

Deze inkomsten staan vast per maand en kun je dus meteen overnemen in de uiteindelijke jaarbegroting.

Variabele inkomsten

Inkomsten die niet elke maand terugkomen, noem je variabele inkomsten. Deze inkomsten kunnen, zoals eerder genoemd, de volgende inkomsten zijn: verjaardagsgeld, belastinggeld of een kleinigheidje van je ouders. Deze inkomsten zijn bij elkaar opgeteld een bepaald bedrag per jaar. Dit bedrag deel je vervolgens door 12, zodat je een bedrag per maand krijgt voor de variabele inkomsten. Hieronder een voorbeeld:

In totaal is dit een bedrag van 700 euro. Als je dit deelt door 12 krijg je: 700/12= € 58,33

Het maandelijks bedrag komt dus uit op 58,33 euro als het gaat om variabele inkomsten.

Verschillende kostenposten

Er zijn volgens het Nibud 3 verschillende kostenposten die maandelijks terugkomen. Dit zijn: vaste kosten, reserveringskosten en huishoudelijke kosten. Deze kosten worden hieronder toegelicht.

Vaste kosten

Vaste kosten bestaan uit kosten die elke maand terugkomen in een vast bedrag. Denk hierbij aan huur, een telefoonabonnement of het betalen van je studie in termijnen. Hieronder staat een tabel met mogelijke vaste kosten.

Deze kosten staan elke maand vast en zijn dus makkelijk te verwerken in een jaarbegroting.

Reserveringskosten

Deze uitgaven zijn niet nu aan de orde, maar kunnen in de toekomst voorkomen. Dit kan gaan om een nieuw paar schoenen, het repareren van je fiets of een kapotte tv die vervangen moet worden. Deze kosten kun je in een soortgelijke tabel zetten als hieronder. Het totaalbedrag dat je in een jaar nodig hebt aan reserveringskosten deel je door 12, dan heb je het maandbedrag.

Huishoudelijke kosten

Als laatste kostenpost zijn er huishoudelijke kosten. Deze kosten komen meestal dagelijks of wekelijks terug, zoals boodschappen en schoonmaakkosten. Deze kosten zou je een maand bij kunnen houden en keer 12 kunnen doen, om zo een overzicht te krijgen voor de jaarbegroting.

Het maken van een tabel

Alle gegevens heb je nu verzameld. Het is tijd om deze in één grote tabel te zetten. Zelf doe ik dit vaak in het programma Excel, omdat deze een automatische rekenfunctie heeft. De tabel bestaat uit 14 kolommen, waarvan de eerste kolom het onderwerp beschrijft, 12 kolommen staan voor de maanden en één kolom voor het totaalbedrag. Hierna zet je in de eerste kolom de omschrijvingen van de vaste inkomsten steeds onder elkaar. Na deze inkomsten zet je de variabele inkomsten op een rijtje. Je vult voor elke soort inkomsten per maand in wat de bedragen zijn. Rechts naast de maanden kun je het totaal van de inkomsten uitrekenen. Uitleg over het uitrekenen kun je in deze Excel handleiding vinden. De 3 verschillende inkomsten zet je apart onder elkaar. Hierna kun je nog een kleurtje als achtergrond toevoegen om de tabel structuur te geven. Na het uitrekenen van de inkomsten kun je de uitgaven op dezelfde manier onder de inkomsten plaatsen. De uitgaven geef ik meestal een andere kleur dan de inkomsten. En nu is het tijd om de tabel zelf in te vullen! Succes!

Hulpmiddelen                                                                             

Excel heeft verschillende sjablonen in het programma staan, die je meteen kunt invullen. Dit is handig als je niet veel weet over het programma. Daarnaast zijn er op Google verschillende tools te vinden die jou kunnen helpen bij het maken van een overzicht als het gaat om kosten. Kijk dus even wat jij een fijn programma of prettig hulpmiddel vindt om een begroting te maken!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.