Skip to main content

Hoe lang duurt een verkoudheid? Wees realistisch

Als de 'r' in de maand zit dan loopt half Nederland te snotteren. In het studentenleven is het helaas vaak nog wat erger, dankzij de soms wat ongezonde levensstijl. Als je verkouden bent, vraag je je misschien af hoe lang het duurt voordat het weer overgaat. We gaan dat in dit artikel uitleggen.

Wat is een verkoudheid eigenlijk?

Een verkoudheid is een soort ziekte die wordt veroorzaakt door virussen. Deze virussen maken je neus verstopt, zorgen ervoor dat je moet hoesten en niezen, en soms krijg je zelfs koorts. Het is meestal niet ernstig, maar het kan wel lastig zijn.

Je vraagt je misschien ook af of verkoudheid hetzelfde is als griep? Het antwoord is nee. Beiden ziektes worden veroorzaakt door een virusinfectie, maar bij een verkoudheid gaat het om een verkoudheidsvirus (duh). Bij griep is de boosdoener het zogenaamde influenza virus (in vele varianten). Griep is over het algemeen een stuk heftiger en ook gevaarlijker dan een verkoudheid. Dit artikel op RTL Nieuws legt het verschil aardig uit.

Hoe lang duurt een verkoudheid?

Hoe lang een verkoudheid duurt, is bij iedereen anders. Maar meestal duurt het ongeveer 1 tot 2 weken. Dat betekent dat je na een week of twee meestal weer beter begint te voelen. Sommige mensen zijn bij een lichte verkoudheid al na 3 dagen beter, maar verkijk je hier dus niet op. Het is helemaal niet vreemd als het behoorlijk wat langer duurt.

De symptomen van een verkoudheid verdwijnen niet allemaal meteen. In het begin zijn ze vaak het ergst. Maar na een tijdje worden ze minder erg. Dus als je een week bent verkouden, voel je je waarschijnlijk niet meteen weer helemaal top, maar je begint je wel langzaam beter te voelen.

Tips om sneller beter te worden:

  1. Rust uit: Het is belangrijk om goed te slapen en je lichaam rust te geven.

  2. Drink veel water: Drink genoeg water en warme dranken om je keel nat te houden.

  3. Gezond eten: Eet gezond voedsel om je lichaam te helpen genezen.

  4. Medicijnen: Je kunt medicijnen kopen bij de apotheek om de symptomen te verlichten, zoals hoestsiroop of neusspray.

  5. Handen wassen: Was je handen regelmatig om te voorkomen dat je anderen besmet.

 

Wat kun je doen tegen verkoudheid?

Als je eenmaal verkouden bent, dan is het vooral een kwestie van rust nemen om weer te herstellen. Er zijn wel wat paardenmiddelen tegen verkoudheid, maar over het algemeen is het echt vooral een kwestie van uitrusten, flink veel drinken (geen alcohol) en gezond eten. Saai he? Wat wel kan helpen om de symptomen te verlichten is stomen, ofwel met een kom heet water, of in douche of bad. Hierdoor gaat je verkoudheid misschien niet sneller over, maar je voelt je wel vaak beter en je kunt weer beter ademhalen.

Kun je verkoudheid voorkomen? Ja, op zich wel. Zorg dat je weerstand op peil is, was je handen, vermijd nauw contact met andere verkouden mensen en gebruik eventueel een masker. Je hebt er misschien nog wat over uit de coronatijd....?

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.