Skip to main content

Hoe kan je cybercriminaliteit tegengaan?

Je zit op school en hebt wifi nodig, even inloggen op het openbare wifi-netwerk en klaar is kees. De volgende dag ben je lekker in een cafeetje aan het werk voor een project en heb je internet nodig, even inloggen op het openbare wifi-netwerk van het café. Heel fijn al deze openbare wifi-netwerken, maar helaas zijn ze niet zo veilig. In 2018 waren er 1,2 miljoen mensen in Nederland het slachtoffer van cybercriminaliteit. Maar wat houdt dit in en hoe zorg je dat jij er niet de dupe van wordt?

Wat is cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is een misdaad die is gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus bijvoorbeeld gepleegd met een laptop of telefoon, op een laptop of telefoon. Wanneer je inlogt op een openbaar wifi-netwerk ben je nog vatbaarder voor cybercriminaliteit. Een openbaar wifi-netwerk is namelijk een netwerk dat niks beveiligd. Zo kan alles wat jij doet op je laptop of telefoon dus worden onderschept. Dit betekent dat hackers dan toegang hebben tot al jouw gegevens. Je wachtwoord van internetbankieren, e-mails en andere data.

Tips tegen cybercriminaliteit

Het is geen fijne gedachte dat iemand jouw computer of telefoon in kan en al jouw privégegevens kan bekijken. Er zijn daarom verschillende manieren om cybercriminaliteit tegen te gaan. Je leest ze hieronder. 

1. Gebruik maken van een VPN

VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk en zorgt voor een veilige tunnel tussen je apparaat en het internet. Wanneer je inlogt op een openbaar wifi-netwerk houdt het je internetverkeer privé en beschermt het je tegen hackers. Heel handig dus als je vaak inlogt op je school wifi-netwerk. Daarnaast is het met een VPN ook mogelijk om content vanuit andere landen te bekijken. Kijk bijvoorbeeld je favoriete series vanaf de Amerikaanse Netflix. Of wanneer je zelf in het buitenland bent kan je nog steeds genieten van Videoland en Ziggo TV.

2. Sterk wachtwoord

Weleens de wachtwoorden gezien die Apple je voorstelt om te gebruiken? Deze zijn niet voor niets zo ingewikkeld. Bedenk voor jezelf een zin en gebruik van elk woord de eerste letter, voeg een paar random cijfers toe en je hebt een sterk wachtwoord. Daarnaast geldt ook: hoe langer hoe beter!

3. Tweestapsverificatie

Een tweestapsverificatie zorgt ervoor dat het moeilijker wordt voor hackers om in jouw account te komen. Je voegt dan een extra beveiliging laag toe aan bijvoorbeeld je e-mail, Facebook of Google-account. Er wordt dan bij het inloggen niet alleen naar wachtwoord gevraagd, maar ook naar een tweede bewijs dat jij het bent. Dit gaat bijvoorbeeld door middel van een code die je ontvangt via sms. Lees meer over veilig internetten met behulp van veilige wachtwoorden en tweestapsverificatie. 

Zelf gehackt 

Zelf zag ik niet het gevaar van inloggen op openbare wifi-netwerken en dat kostte mij helaas al mijn gegevens. Ik logde altijd in op verschillende openbare wifi-netwerken zoals die van mijn school, cafeetjes en de trein. Totdat ik zelf een keer werd gehackt en mijn hele Mac werd leeggehaald terwijl ik in de trein zat. Ik was helaas ook niet slim genoeg om een back-up van al mijn gegevens klaar te hebben staan. Dus mocht het je toch gebeuren dat je wordt gehackt, zorg dan dat je een back-up klaar hebt staan! Twijfel daarnaast ook niet om aangifte te doen. De politie investeert veel in het bestrijden van cybercriminaliteit en heeft dus ook veel aan elk beetje informatie.

Heb jij je VPN aangeschaft? Op naar de fijnste studieplekjes in Den Haag!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.