Skip to main content

Hoe begin je goed voorbereid aan je examenjaar?

Het examenjaar; misschien wel het spannendste jaar van je hele opleiding. Vaak weet je halverwege het jaar wel hoe je er precies voor staat, maar het uitvoeren van eindexamens is toch altijd spannend. Je wilt natuurlijk graag slagen voor je examens en het liefste wil je alle toetsen met een mooi cijfer afronden. Ben je eenmaal geslaagd? Dan kan je beginnen aan die ene leuke studie of opleiding in Den Haag waar je al lange tijd naar uitkijkt. Maar hoe ziet zo'n examenjaar er nu precies uit? Hoe kan je je het beste op de eindexamens voorbereiden? En wat doe je als je onverhoopt toch herexamens moet maken?

Hoe kan je je voorbereiden op de examens?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je niet slaagt voor je eindexamens. Je hebt er vaak een lange periode voor geleerd en het liefste wil je natuurlijk een mooi cijfer halen. Er zijn een aantal aspecten die je kan uitvoeren om je slagingskans te vergroten. Zo is het belangrijk dat je oude examens gaat oefenen zodat je leert om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Bovendien leer je hoe een examen eruit komt te zien, wat de belangrijkste topics zijn en weet je hoe je bepaalde vragen dient te beantwoorden. Kijk je de oefenexamens ook na? Dan weet je precies op welke elementen je al goed scoort en welke elementen je nog een beetje bij moet schaven. Wat ook belangrijk is bij het voorbereiden op het examen is het kiezen voor voldoende ontspanning. Neem eens een lekker warm bad of ga op stap met je vrienden. Ontspanning is belangrijk om niet al te gestrest het examen in te gaan. Stress kan namelijk omslaan tot faalangst waardoor je schoolprestaties alleen maar onder de stress zullen gaan leiden. Combineer dus je studie met ontspanning en je zult zien dat je je examens met een goed gevolg gaat afronden. 

Wat als je toch een hertentamen moet maken?

Je wilt er misschien niet aan denken, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je een examen niet haalt en dat je je moet voorbereiden op een hertentamen. Ondanks dat je misschien het gevoel hebt dat je hebt gefaald, moet je dat absoluut niet denken. Iedereen kan een keer niet slagen dus probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op het hertentamen. Leer nog een keer die ene samenvatting of oefen nog een keer die belangrijke berekening. Het kan ook handig zijn om bij je docent te checken welke onderwerpen je minder gescoord hebt. Je kan daar dan nog net even wat extra tijd aan besteden. Ook bij hertentamens geldt; zorg voor voldoende ontspanning om het beste uit jezelf te halen. 

Het examenjaar is dus een belangrijk maar ook spannend jaar waarin je je eindexamens gaat afleggen. Het examenjaar is vaak een jaar vol spanning en stress, maar met een goede voorbereiding weet je zeker dat jij het examenjaar goed gaat afsluiten. Zorg dat je tijdens het examenjaar oude examens gaat oefenen en zorg voor voldoende ontspanning wanneer je de examens daadwerkelijk moet afleggen. Stress is geen goede raadgever, dus probeer dat ten alle tijde te voorkomen. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.