Skip to main content

Haal het beste uit jouw introductieweek!

Wanneer je begint met studeren kun je meedoen aan een introductieperiode. Een week waarin je alles leert over het studentenleven en jouw toekomstige studentenstad. Ervaren studenten laten jou en andere nieuwkomers alle hotspots zien en ervaren. Ook presenteren alle studenten(sport)verenigingen, organisaties en veel ondersteunende diensten zich. Daarnaast is het een ideale mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, een netwerk op te bouwen en rond te kijken waar je wellicht zou willen wonen. Al deze nieuwe informatie kan naast heel leuk ook erg overweldigend zijn. Om ervoor te zorgen dat je je hoofd boven water weet te houden en onbezorgd kan genieten van deze superleuke week, geef ik je in deze blog een aantal handige tips en adviezen.

Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Dit cliché geldt ook hiervoor. Zorg dat je goed voorbereid en geïnformeerd bent over de dagen die je te wachten staan, zodat je tijdens de introductieperiode alleen nog maar hoeft te genieten.

Zorg ten eerste dat je op tijd ingeschreven bent. Ga naar de website van jouw toekomstige studentenstad of onderwijsinstelling en schrijf je in!

Ben je eenmaal ingeschreven, zorg er dan voor dat je alle informatie op de website goed doorleest. Zijn er bijvoorbeeld spullen die je zeker niet moet vergeten? Hoe laat en waar moet je er op de eerste dag zijn? Lees je in en maak een lijstje van dingen die je nog moet regelen en niet moet vergeten. Daarnaast is het van belang dat je een slaapplek regelt als je nog geen kamer hebt. De introductieperiode bestaat uit lange dagen. Je wilt voorkomen dat je elke avond als eerste weg moet omdat je nog terug moet naar je ouders. Bovendien is het superleuk om de sfeer van jouw toekomstige studentenstad al echt eens te kunnen proeven. Een paar dagen logeren in een studentenhuis kan je een goed beeld geven of op kamers gaan iets voor je is!

Een aantal dagen van tevoren pak je al je spullen in. Zorg voor genoeg kleding en neem ook wat mee dat vies mag worden. Je weet nooit wat voor spectaculaire activiteiten of feestjes er zullen zijn! Denk voor de rest aan handige dingen als: een zonnebril, zonnebrand, een powerbank en zwemkleding. Download het programma en verheug je vast op de gave dagen die je te wachten staan. Oh, erg belangrijk: zorg dat je de dagen vooraf genoeg slaap pakt, dat zal je nodig hebben!

Het is zover

Grote kans dat je de eerste dag super spannend vindt. Weet dat dit heel normaal is en je echt niet de enige bent. Om je wat te helpen, kan het fijn zijn samen met een bekende er naartoe te reizen. Uit ervaring moet je de eerste dag lang wachten voordat je jouw groepje toegewezen krijgt. Fijn als je dan iemand hebt om wat mee te kletsen.

In de loop van de dag leer je jouw introductiegroepje en mentoren kennen. Blijf lekker jezelf, anders houd je het nooit een week vol. Je zult altijd wel een klik vinden met iemand uit jouw groepje. Samen met dit groepje breng je de introductieperiode door. In sommige steden zit je in het groepje met mensen die dezelfde studie gaan doen, in andere steden worden willekeurige groepjes gemaakt. Je mentoren zijn ervaren studenten die al enige jaren in de stad studeren. Zij begeleiden jullie en kunnen al je vragen beantwoorden. Maak gebruik van hun kennis over de stad, dit is je kans!

Maak er optimaal gebruik van  

Elke dag wordt er van alles georganiseerd. Realiseer je dat je voor jezelf naar deze introductietijd gekomen bent, jij mag eruit halen wat je graag wilt. Als er verplichte activiteiten zijn, doe daar dan netjes aan mee. Er zijn mensen die er veel energie en tijd in hebben gestoken. Heb je de keuze om ergens aan mee te doen? Kijk dan wat goed voelt en of het je iets oplevert. Het is niet gek om niet aan alles mee te doen. De introductieweek is super intensief en het is erg begrijpelijk als je je af en toe eventjes terugtrekt om daarna weer vol energie mee te kunnen doen.

Gebruik deze periode ook om je te informeren over de mogelijkheden in jouw toekomstige studentenstad. Er worden vaak meerdere informatiemarkten georganiseerd. Deze zijn bijvoorbeeld gericht op sport, studentenverenigingen en praktische zaken als huisvesting. Bezoek deze markten en laat je goed informeren. Het is vooral erg waardevol om met ervaren studenten te praten, zij kunnen je de beste tips geven. Bovendien kan je dan snel het gevoel krijgen of een persoon en datgene waar hij of zij onderdeel van uitmaakt wel of niet bij je past.

Als je geïnteresseerd bent in een bepaalde vereniging, meld dit dan even bij je mentoren. Vaak vinden zij het prima als je daar wat meer tijd doorbrengt en meedoet met activiteiten die zijn speciaal organiseren voor geïnteresseerden. Erg belangrijk: zorg ervoor dat je weet hoe en wanneer de inschrijving voor een vereniging geregeld is! Sommige inschrijvingen zijn erg snel vol en/of sluiten voor het einde van de introductieperiode. Zonde als je dat mist.

Een hoop nieuwe indrukken en informatie in deze periode. Laat het lekker op je af komen en rustig bezinken. Zo kun je volop genieten van deze periode zonder studie, met nieuwe mensen en bovenal heel veel gezelligheid!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.