Haagse en Leidse studenten starten Samen Hier Student Community samen met studenten met een vluchtachtergrond
Onlangs ging de tweede editie van de Haagse Samen Hier Student Community van start. Voor de ruim veertig deelnemende (internationale) studenten en studenten met een vluchtachtergrond van de Universiteit Leiden, International Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool betekent het begin van hun nieuwe semester hiermee ook het begin van een nieuwe gemeenschap.
De Samen Hier Student Community is een initiatief van het Unicef Studententeam Den Haag en de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice & Peace en heeft als doel om inclusieve netwerken te bouwen van studenten en studenten die gevlucht zijn. Groepjes van drie tot vijf studenten werden gematcht met een nieuwkomer. Veel van de deelnemende studenten zijn zelf ook nieuw in Den Haag of zelfs in Nederland, wat direct een gevoel van gelijkwaardigheid geeft. De Student Community is onderdeel van Samen Hier, een community sponsorship beweging in Nederland die het mogelijk maakt voor groepen vrienden of kennissen om samen concreet bij te dragen aan veilige havens en veilige routes voor een vluchteling(gezin).
Samen uitdagingen aangaan
De Samen Hier Student Community ontstond tijdens de COVID-19 pandemie. Manju, één van oprichters, vertelt hoe de pandemie soortgelijke uitdagingen van studenten en nieuwkomerstudenten aan het licht bracht:
“Wij zijn met dit programma begonnen om onze gedeelde uitdagingen, zoals gevoelens van eenzaamheid en afzondering, aan te kaarten. Zo kunnen we (internationale) studenten en nieuwkomers met een vluchtachtergrond samenbrengen en een oprechte wederzijdse uitwisseling, connectie en vriendschap creëren.”
Foto: eerste kennismaking v/d Samen Hier Student Community groepen
“We zijn deel van iets groters”
Mohammed is één van de vluchtelingnieuwkomers die meedoet. Dit is de tweede keer dat hij deel is van de Samen Hier Student Community. Toen hij zich vorig jaar voor het eerst opgaf, had hij de verwachting dat hij voornamelijk bezig zou zijn met het leren van de taal. Mohammed was blij verrast toen bleek dat hij betrokken raakte bij een echte community; naast het leren van de taal, kon hij bij zijn groep terecht voor praktische zaken en het bouwen van vriendschappen. Alhoewel het eerste semester is afgelopen, heeft hij nog steeds contact met zijn eerste groep.
Mohammed heeft dit keer iets andere verwachtingen. Hij hoopt van zijn welkomgroep te leren, maar ook zelf zijn nieuwe kennis te delen: “We moeten niet vergeten dat ‘vluchteling’ een status is en niet de persoon. Ik zal niet voor eeuwig een vluchteling zijn, ooit zal ik ook mensen kunnen verwelkomen.”
Opmaat naar een Europees samenwerkingsproject
De deelname en betrokkenheid van de studenten is de basis voor een community waarin duurzame relaties tot stand komen. Naast de Haagse Samen Hier Student Community, is Justice & Peace bezig met een Europees samenwerkingsproject waarin universiteiten, studenten en bedrijven een nieuwe vorm van community sponsorship realiseren, waarin de veilige overkomst en studie van vluchtelingstudenten centraal staat. De enthousiaste verhalen vanuit de Haagse Student Community en de grote bereidheid onder de studenten om een vluchtelingnieuwkomer te verwelkomen en ondersteunen, vormen hiervoor een veelbelovend uitgangspunt.
Over Samen Hier
Samen Hier is een initiatief van de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice & Peace. Met Samen Hier maken zij het voor Nederlandse burgers mogelijk om actief bij te dragen aan de mensenrechten van vluchtelingen.
Samen Hier is een groeiende beweging van actieve burgers die zich door middel van community sponsorship in Nederlandse steden en dorpen inzetten voor veilige havens en veilige routes voor mensen op de vlucht. Zij geloven in de kracht van netwerken en in het opbouwen van gelijkwaardige relaties.
Door middel van deze veilige havens wil Samen Hier op verschillende manieren veilige routes bouwen. Naast de bestaande en duurzame mogelijkheid van hervestiging van vluchtelingen op voordracht van UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties), kun je denken aan het bieden van humanitaire visa, of mogelijkheden voor vluchtelingen om voor studie of werk naar Nederland te komen, waar zij worden opgevangen door een lokale Samen Hier gemeenschap. Bij deze opties hoeven mensen op de vlucht géén onveilige route af te leggen en komt de persoon direct terecht in een woonplaats (dus zonder eerst in een asielzoekerscentrum te komen). Justice & Peace werkt op dit moment samen met een Europees consortium aan een Samen Hier community sponsorship variant voor jonge vluchtelingen met een bachelor die in een vluchtelingenkamp in het buitenland verblijven.
Om Samen Hier te laten groeien is Justice & Peace op zoek naar gemeenten, organisaties, initiatieven, universiteiten, studenten en supporters. Kijk hier voor meer informatie.
Bron: Samen Hier