Eigen bedrijf starten? Dit is het moment!
Droom je er al jaren van om een eigen bedrijf te starten, maar komt het er steeds niet van? Dit is het moment! Grote kans dat ook jij vanwege corona veel thuis zit en tijd over hebt omdat je de colleges nu online krijgt aangeboden en minder kunt werken bij je bijbaan. Je kunt deze tijd niet beter benutten dan door deze te steken in het starten van een eigen bedrijf. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je hieraan begint. Ik zet het voor je op een rijtje!
Bedrijfsnaam kiezen
Je weet al wat je wil gaan doen, dus een bedrijfsnaam kiezen is de eerstvolgende stap. Toen jaren geleden de droom ontstond om een eigen bedrijf te starten, had je misschien ook al een bedrijfsnaam in gedachten. Of zit je er sinds die tijd al op te broeden? Een bedrijfsnaam kiezen kan best moeilijk zijn. Kijk eens of je jouw product of dienst erin terug kunt laten komen of jouw voor- of achternaam. Misschien een combinatie ervan? Brainstormen doe je met pen en papier. Schrijf zoveel mogelijk op! Heb je iets leuks bedacht? Check dan eerst of de domeinnaam nog beschikbaar is en zo ja: gelijk reserveren! Check ook of er geen bedrijven zijn met een soortgelijke naam, want anders gaan jullie elkaar misschien in de weg zitten op zoekmachines.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Grote kans dat je zó enthousiast bent dat je zonder iets op papier te zetten, meteen wil beginnen. Logisch, maar niet heel verstandig. Het is heel belangrijk om je van tevoren goed te oriënteren. Verzamel alle informatie en maak een ondernemingsplan. In het ondernemingsplan schrijf je alle plannen die je hebt met het bedrijf en hoe je dit gaat uitvoeren. Natuurlijk mag je hierover fantaseren, maar schrijf alleen de realistische dingen op. Maak een planning voor de komende tijd. Hoe vaak heb je tijd om met je bedrijf bezig te zijn? Ondernemen tijdens je studie is niet niks en zonder een goede planning kan je in onverwachte tijdsnood komen. In het ondernemingsplan neem je ook een financieel plan op. Heb je genoeg spaargeld of moet je ergens nog iets vandaan toveren voordat je start? Komt er genoeg binnen om het rendabel genoeg te maken? Denk ook aan de solvabiliteit. Uit deze berekening blijkt of jouw bedrijf financieel gezond is en blijft op lange termijn.
Inschrijven bij de KVK
Na het schrijven van een duidelijk ondernemingsplan en alle andere nodige voorbereidingen, is het tijd om het bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Moet dit? Ja, dat moet elk bedrijf! Bij de inschrijving vermeld je de bedrijfsnaam en welke bedrijfsactiviteiten je gaat doen. Hierbij moet je ook kiezen voor een bepaalde rechtsvorm. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid en belastingverplichtingen, dus zoek dit nog even goed uit. Voorbeelden van rechtsvormen zijn een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv). Ingeschreven? Yeah, dan is het officieel!
Het saaie werk: de boekhouding
Eindelijk ben je een eigen bedrijf gestart en begonnen met de activiteiten, moet je de boekhouding doen. Heel saai! Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden, maar toch hoort het erbij. Het is verplicht om de administratie van jouw bedrijf vast te leggen en goed op orde te houden. Misschien moet je ook externe verslaggeving doen. Is de boekhouding niks voor jou en vind je het zonde van je tijd? Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s waarmee je gemakkelijk en snel je boekhouding kunt regelen.