Skip to main content

Eigen bedrijf starten? Dit is het moment!

Droom je er al jaren van om een eigen bedrijf te starten, maar komt het er steeds niet van? Dit is het moment! Grote kans dat ook jij vanwege corona veel thuis zit en tijd over hebt omdat je de colleges nu online krijgt aangeboden en minder kunt werken bij je bijbaan. Je kunt deze tijd niet beter benutten dan door deze te steken in het starten van een eigen bedrijf. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je hieraan begint. Ik zet het voor je op een rijtje!

Bedrijfsnaam kiezen

Je weet al wat je wil gaan doen, dus een bedrijfsnaam kiezen is de eerstvolgende stap. Toen jaren geleden de droom ontstond om een eigen bedrijf te starten, had je misschien ook al een bedrijfsnaam in gedachten. Of zit je er sinds die tijd al op te broeden? Een bedrijfsnaam kiezen kan best moeilijk zijn. Kijk eens of je jouw product of dienst erin terug kunt laten komen of jouw voor- of achternaam. Misschien een combinatie ervan? Brainstormen doe je met pen en papier. Schrijf zoveel mogelijk op! Heb je iets leuks bedacht? Check dan eerst of de domeinnaam nog beschikbaar is en zo ja: gelijk reserveren! Check ook of er geen bedrijven zijn met een soortgelijke naam, want anders gaan jullie elkaar misschien in de weg zitten op zoekmachines. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Grote kans dat je zó enthousiast bent dat je zonder iets op papier te zetten, meteen wil beginnen. Logisch, maar niet heel verstandig. Het is heel belangrijk om je van tevoren goed te oriënteren. Verzamel alle informatie en maak een ondernemingsplan. In het ondernemingsplan schrijf je alle plannen die je hebt met het bedrijf en hoe je dit gaat uitvoeren. Natuurlijk mag je hierover fantaseren, maar schrijf alleen de realistische dingen op. Maak een planning voor de komende tijd. Hoe vaak heb je tijd om met je bedrijf bezig te zijn? Ondernemen tijdens je studie is niet niks en zonder een goede planning kan je in onverwachte tijdsnood komen. In het ondernemingsplan neem je ook een financieel plan op. Heb je genoeg spaargeld of moet je ergens nog iets vandaan toveren voordat je start? Komt er genoeg binnen om het rendabel genoeg te maken? Denk ook aan de solvabiliteit. Uit deze berekening blijkt of jouw bedrijf financieel gezond is en blijft op lange termijn. 

Inschrijven bij de KVK

Na het schrijven van een duidelijk ondernemingsplan en alle andere nodige voorbereidingen, is het tijd om het bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Moet dit? Ja, dat moet elk bedrijf! Bij de inschrijving vermeld je de bedrijfsnaam en welke bedrijfsactiviteiten je gaat doen. Hierbij moet je ook kiezen voor een bepaalde rechtsvorm. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid en belastingverplichtingen, dus zoek dit nog even goed uit. Voorbeelden van rechtsvormen zijn een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv). Ingeschreven? Yeah, dan is het officieel!

Het saaie werk: de boekhouding

Eindelijk ben je een eigen bedrijf gestart en begonnen met de activiteiten, moet je de boekhouding doen. Heel saai! Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden, maar toch hoort het erbij. Het is verplicht om de administratie van jouw bedrijf vast te leggen en goed op orde te houden. Misschien moet je ook externe verslaggeving doen. Is de boekhouding niks voor jou en vind je het zonde van je tijd? Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s waarmee je gemakkelijk en snel je boekhouding kunt regelen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.