Doe meer ervaring op met een studiegerelateerde bijbaan
Om een beetje stressvrij de maand door te komen, hebben de meeste studenten een bijbaantje. Dan kun je wat vaker een drankje doen met vrienden, zo nu en dan nieuwe kleren kopen én als je het helemaal goed doet in de zomervakantie de zon opzoeken. Maar wat zijn nou echt chille baantjes? Postbezorger, als barista of als Picnic-bezorger. Is natuurlijk niets mis mee, maar het zou nog idealer zijn als je een bijbaantje kunt vinden die bij je studie past. Maar hoe pak je dat precies aan? Nou, zó!
Waarom zou je een studiegerelateerde bijbaan willen?
Om te beginnen natuurlijk het opbouwen van studiegerelateerde werkervaring. Het staat mooi op je cv en het laat aan je toekomstige werkgever zien dat je vanaf het begin al serieus bent geweest en je best hebt gedaan om zoveel mogelijk te leren op jouw vakgebied. Daarnaast zit je al het juiste vakgebied waardoor je al tijdens je studie een netwerk gaat opbouwen. Tot slot verdien je gewoon een extra zakcentje, en daar is niks mis mee!
Welke baantjes hebben aansluiting op je studie?
Er zijn zoveel verschillende studies in Nederland, dat het een beetje lastig is om gericht tips te geven. Maar het begint allemaal bij het afvragen wat er past bij je studie. Als je een studie in de zorg doet, kun je solliciteren als oppas voor kinderen, of in een bijvoorbeeld tehuis voor ouderen hebben ze ook vaak mensen nodig voor dingen als eten rondbrengen of gewoon leuke dingen doen met ouderen. Zit je in de communicatie? Zoek dan een baantje als content creator (bij ons bijvoorbeeld!), of help bedrijven met hun social media. Ben je goed met het coderen van websites? Er zijn altijd mensen die een website gecodeerd willen hebben. Soms moet je ook heel laag beginnen op de ladder, maar dan kun je wel iets toevoegen aan je cv wat binnen jouw vakgebied zit.
Flexibelere bijbanen
Ben je snel uitgekeken op dingen, dan kun je ook zoeken in de flexibele baantjes die niet zo lang duren. Ga werken op een festival, meld je aan als opbouwer voor concerten of ga aan de slag als sales verkoper op straat. Misschien lijkt het je niet zo heel leuk, maar je leert wel op sociaal gebied, hard werken en het overtuigen van (potentiële) klanten. Ook is bekend bij je tijdelijke werkgevers dat je na deze klus weer op zoek bent naar een andere klus. Als je een goede indruk achterlaat, belt hij je de volgende keer of stelt hij je zelfs voor aan een andere werkgever.
Houd je LinkedIn-account up-to-date
LinkedIn is tegenwoordig hét middel waar je je bijbaan kunt vinden. Je kunt via je instellingen aanzetten dat je op zoek bent naar een baan en voor hoeveel uur. Zodra je dit aanzet, krijgen mensen die op zoek zijn naar werknemers jouw profiel te zien. Dit houdt dus ook in dat je ervoor moet zorgen dat jouw LinkedIn-profiel zo goed mogelijk ingevuld moet zijn. Zorg daarnaast ook dat je actief bent. Plaats bijdragen op je tijdlijn, deel interessante stukken vanuit jouw vakgebied en reageer op de bijdragen van anderen.
Houd het internet in de gaten
Klinkt logisch, maar het is echt waar. Blijf online zoeken naar baantjes. Zo kun je bijvoorbeeld Studiegerelateerdebijbaan.nl in de gaten houden, hier komen regelmatig de nieuwste studiegerelateerde bijbaantjes online! Op deze website geven ze tips voor een goed cv en kunnen ze je helpen met het voorbereiden van je sollicitatie!