Skip to main content

Dit moet je weten over lid worden van een studentenvereniging

Twijfel jij nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Je bent echt niet de enige! Wij maakten daarom een handig overzicht met de voor- en nadelen van lid worden van een studentenvereniging!

Waarom wel lid worden?

Jouw studententijd is een van de beste periodes uit je leven. Haal er daarom alles uit! Een studentenvereniging zorgt voor de nodige ontspanning. Ze organiseren namelijk veel evenementen en activiteiten. Je maakt nieuwe vrienden en het kan ook gunstig zijn voor je studie en loopbaan. Je bouwt namelijk een netwerk op. Daarnaast doe je ervaring op als je bij een commissie gaat of een bestuursjaar doet. Dit is erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling en jouw cv.

Wat zijn de voordelen?

  • Veel reizen en evenementen waar je deel aan kunt nemen;
  • Steeds meer bedrijven selecteren op ervaring vanuit verenigingen;
  • Je vindt makkelijker een kamer of bijbaan;
  • Je ontmoet nieuwe mensen;
  • Je creëert onvergetelijke ervaringen en herinneringen;
  • Je bouwt een netwerk op;
  • Het is supergezellig!

Evenementen, activiteiten en reizen

Studentenverenigingen organiseren veel evenementen, activiteiten en reizen. Omdat je met een grote groep bent, hoef je meestal minder te betalen. Voorbeelden van evenementen, activiteiten en reizen zijn: hockeytoernooien, themafeesten, wintersport en gala’s.

Kamer of bijbaan vinden

Via de studentenvereniging vind je makkelijker een kamer. Deze kamers zijn vaak ook nog betaalbaar, omdat de panden eigendom zijn van de desbetreffende vereniging. Ook kan je makkelijker aan een bijbaan of stageplek komen. Je hebt namelijk een groot netwerk en via via kom je sneller ergens terecht.

Meer ervaring door commissie of bestuur

Een studentenvereniging organiseert en regelt een heleboel zaken. En alles wordt gedaan door de leden zelf. Commissies houden zich bezig met werkzaamheden als: de pr, organiseren van evenementen en het maken van een jaarboek. Genoeg dingen dus en er is altijd wel iets wat bij jou past. In je eerste jaar kan je vaak aangeven aan welke commissie je zou willen deelnemen.

Waarom niet lid worden?

Er zijn veel redenen waarom mensen geen lid willen worden van een studentenvereniging. De een zegt dat hij al genoeg vrienden heeft, de ander heeft geen zin in een ontgroening of het kost te veel tijd en geld.
We nemen deze redenen even door en vertellen jou waarom je dus wél lid moet worden.

1. Ik heb al genoeg vrienden

Dat je genoeg vrienden hebt, wil niet zeggen dat je geen nieuwe mensen hoeft te leren kennen! Je hoeft je huidige vrienden niet in de steek te laten. Je leert meer mensen kennen die je misschien niet direct had ontmoet. Je bouwt hierdoor een netwerk op wat handig is voor in de toekomst. Als je een baan of stageplek zoekt, dan kunnen deze mensen jou ook helpen!

2. Geen ontgroening

Er gaan veel verhalen rond over ontgroeningen. Maar niet elke ontgroening is zo erg. En niet elke vereniging heeft een ontgroening. De meeste studentenverenigingen staan onder toezicht bij onderwijsinstellingen. Dus als de verenigingen zich misdragen, dan kunnen onderwijsinstellingen sancties opleggen. En dat is slecht nieuws voor de verenigingen.

3. Kost te veel geld en tijd

Een studentenvereniging kost inderdaad geld en tijd. Maar jij bepaalt zelf hoeveel geld en tijd je spendeert. Je betaalt sowieso lidmaatschapskosten, maar dat doe je ook bij je sportschool toch ;)? Je bent ook geld kwijt aan reisjes, evenementen en drankjes. Maar ook dit bepaal jij helemaal zelf. En je bepaalt ook hoeveel tijd je steekt in de vereniging. Meestal is er een vaste borrelavond per week. Maar als jij een keer niet kunt, dan is dat geen ramp!

Interesse?

Wil je nu wel lid worden van een vereniging? Top! Bekijk dan alle studentenverenigingen waar jij lid van kunt worden. Neem contact op met de vereniging of ga naar de introductieweek van jouw toekomstige school!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.