Skip to main content

De voor- en nadelen van een BBL-opleiding op een rijtje

Heb je nog geen keuze kunnen maken voor het komende studiejaar en twijfel je nog of studeren echt iets voor jou is? Voor degene die wat willen leren maar niet uren boven de boeken willen hangen, zijn er tegenwoordig veel verschillende BBL-opleidingen! In bijna elke sector is er één te vinden. Benieuwd naar de voor- en nadelen van werken en leren? Ik zet ze voor je op een rijtje!

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding is een combinatie tussen werken en leren. Je gaat één of twee dagen in de week naar school. Hier volg je verschillende theoretische vakken in jouw vakgebied. De andere drie of vier dagen ga je aan de slag bij een leerbedrijf. Het bedrijf moet natuurlijk wel aansluiten bij de opleiding!

Voordelen

Een BBL opleiding heeft best veel voordelen. Eén daarvan is dat je superveel werkervaring opdoet. Dit is tegenwoordig veel waard op je cv. Steeds meer werkgevers hebben een voorkeur voor iemand met al enige werkervaring in het vak. Na een BBL-opleiding heb jij al een paar jaar werkervaring in het vak en hiermee een grote voorsprong op andere studenten die geen BBL opleiding hebben gedaan. Een ander heel groot voordeel is dat je iedere maand salaris krijgt. Een salaris conform CAO, helemaal prima dus! Bij sommige opleidingen krijg je ook nog de kans om met goede studiepunten een bonus op te bouwen. Daarnaast wordt ook nog eens de opleiding betaald door je werkgever, hoppa!

Nadelen

De nadelen van een BBL-opleiding zijn ook belangrijk om te weten. Het verschilt per sector hoe erg dit is, maar over het algemeen leer je een stuk minder theorie. Dit komt doordat je maar één of twee dagen per week naar school gaat. Vanuit de opleiding wordt hier natuurlijk ook rekening mee gehouden, maar wel goed om zelf ook even aan te denken. Daarnaast is school en werk hopelijk dichtbij jouw huis, want als BBL’er krijg je geen studentenov. En ook geen stufi, helaas! Maar dat heb je ook helemaal niet nodig met zo’n salaris natuurlijk! 

De perfecte studie gevonden? Hier kun jij studiespullen shoppen in Den Haag!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.