Skip to main content

Biologisch eten hoeft niet duur te zijn!

Biologisch eten. Veel studenten kunnen het zich moeilijk veroorloven. En dat heeft alles te maken met het feit dat biologische producten nu eenmaal een stuk duurder zijn. Hieronder bespreken we hoe dat komt en geven we een aantal tips waardoor jij je biologische prakkie alsnog kan veroorloven!

Waarom biologisch eten?

In biologische producten worden geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jóu. Niet-biologische boeren gebruiken allerlei chemische middeltjes om plantenziekten en insecten te weren. Het gevolg hiervan is dat restanten achterblijven in het op het eerste oog gezonde sappige appeltje dat jij zojuist wilde consumeren. Bovendien bevatten biologische producten meer vitaminen en mineralen dan 'normale' producten. Het vitamine C-gehalte ligt hoger, maar ook mineralen als calcium, ijzer en magnesium zijn in grotere hoeveelheden aanwezig. En ook niet onbelangrijk: biologisch voedsel is veel voller van smaak.  

Waarom zijn biologische producten duurder?

De reden dat biologische producten duurder zijn dan normale producten is makkelijk te verklaren. Niet alleen is biologische landbouw een stuk intensiever, doordat er geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt is de opbrengst per hectare lager. Biologische boeren houden daarnaast de dieren langer, geven ze biologisch voer en veel ruimte. Dit zijn allemaal extra kosten die de boeren maken. 

Gelukkig zien we dat desondanks de vraag naar biologische producten toeneemt. Supermarkten als Albert Heijn, maar ook de Lidl hebben allerlei betaalbare biologische producten in hun assortiment. Dit betekent dat je niet meer bent aangewezen op de biologische speciaalzaken, die over het algemeen best prijzig zijn. Ook zijn er veel lokale biologische boeren die groente-en fruitpakketten aanbieden. Dit houdt in: iedere week variatie, direct van het land geoogst én je support de lokale bio-boeren. Je kan deze pakketten zelfs bij jou thuis laten bezorgen!

Soms even puzzelen 

Biologische speciaalzaken, zoals Odin of Ekoplaza, hoeven niet volledig worden weggezet als 'onbetaalbaar'. Sterker nog: deze winkels hebben standaard iedere week aanbiedingen (abonneer je op de nieuwsbrief!) en een hoek met 'verspil-me-nietjes'. Oftewel een fikse korting op groenten en fruit dat prima nog gegeten kan worden. Ook hebben veel supermarkten aan het eind van de dag kortingsstickers geplakt op biologisch vlees dat houdbaar is tot aan die dag. Dit kun je dezelfde avond nog bereiden of invriezen. Het is soms even puzzelen, maar biologisch eten voor een prikkie is écht mogelijk. 

De tips op een rijtje

We zetten de tips nog even voor je op een rijtje:

  • Neem een abonnement op een groente- fruittas 
  • Struin de 'normale' supermarktketen af voor betaalbare bio-producten
  • Abonneer je op de nieuwsbrief van biologische speciaalzaken voor wekelijkse aanbiedingen
  • Struin de 'verspil-me-nietjes'-hoek af en zoek naar kortingsstickers in biologische speciaalzaken
  • Bovenal: wees creatief. Kook met ingrediënten die je nog in je koelkast hebt liggen, in plaats van dat je kookt volgens een recept waar je alle ingrediënten nog van in huis moet halen.

Koken met seizoensgroenten is altijd de beste keuze! Benieuwd met welke groenten in het winterseizoen je los kunt gaan? Dit zijn de lekkerste recepten met seizoensgroenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.