Behandeling van verslaving onder studenten
Verslaving vinden we terug in alle bevolkingsgroepen. Opvallend genoeg kampen ook steeds meer jongeren met de gevolgen van een verslaving. Dit zien we met name terug onder de studenten in Den Haag. Een stressvol leven, voor het eerst op eigen benen staan en mogelijk beïnvloed raken door de omgeving. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken waarom deze groep zo kwetsbaar is voor het overmatig gebruik van verdovende middelen. Maar hoe weet je of je echt verslaafd bent? En hoe is de verslavingszorg in Den Haag geregeld? Wat kun je verwachten van een behandeling? Hoe snel kun je terecht? En waar moet je dan überhaupt beginnen?
Wanneer spreken we van een verslaving?
Er zijn veel mensen die het lastig vinden om van een verslaving te spreken. Natuurlijk zijn er gemiddeldes van hoeveel je bijvoorbeeld moet drinken wanneer je verslaafd bent. Maar er zijn ook mensen die dit aantal al halen bij een middagje op het terras zitten met vrienden. Betekent dit dan ook dat je verslaafd bent? Nee, niet per se. Aantallen hoeven niet altijd wat te zeggen. Iemand kan ook standaard maar twee glaasjes alcohol per dag drinken en toch verslaafd zijn. Het hoeft niet altijd om hele flessen te gaan. Het gaat om de achterliggende reden. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten die de dag beginnen met een biertje. Niet omdat ze daar zin in hebben op de vroege morgen, maar omdat het ze rust geeft. Ze iets meer ontspannen maakt. Ze het gevoel hebben dan de dag beter aan te kunnen. In dit geval spreek je van afhankelijkheid en dit is één van de belangrijkste indicaties voor een verslaving. Als je het gevoel hebt niet meer zonder te kunnen, dan spreken we van een verslaving. Hierbij maakt het niet uit hoeveel je drinkt of gebruikt.
Verslavingszorg Den Haag
Maar wat kun je verwachten van de verslavingszorg in Den Haag? Er zijn verschillende plekken waar je goed terecht kunt. Een van de instellingen die goed staat aangeschreven is Trubendorffer. Het grote voordeel van Trubendorffer is dat er vrijwel geen wachtlijsten zijn. Je kunt zonder verwijzing terecht en je hoeft ook niet opgenomen te worden. Dat is als student natuurlijk heel prettig. Zo kun je een behandeling volgen, zonder dat je cruciale tijd mist. Bovendien worden alle kosten vanuit de basisverzekering gedekt. Ook hier hoeven dus geen onnodige zorgen over te zijn.
Wat te doen bij een verslaving?
Maak je je zorgen over je eigen gebruik? Of over iemand uit je omgeving? Dan kun je ervoor kiezen om zelf contact op te nemen met Trubendorffer en een intake aan te vragen. Het is ook mogelijk om eerst nog een tussenstap te zetten. Door bijvoorbeeld eerst een gesprek aan te gaan met je huisarts. Leg uit wat je gebruikt, hoeveel je gebruikt en hoe dit je in de weg zit. Dit is de eerste stap naar genezing. De huisarts kan vervolgens vertellen waar je terecht kunt en indien nodig je doorverwijzen naar de juiste plekken.
Maak je je zorgen over iemand uit je omgeving? Probeer dan eerst zelf contact te leggen met deze persoon. Eventueel met vrienden en familie. Je zou ook een leerkracht kunnen inlichten. Hoe sneller er gereageerd wordt, hoe beter.
Hier kun je terecht voor de juiste zorg:
- Trubendorffer
- Telefoonnummer: 0800 – 999 999 8
- Locatie: Bezuidenhoutseweg 115 - 2594 AD Den Haag