Skip to main content

Behandeling van verslaving onder studenten

Verslaving vinden we terug in alle bevolkingsgroepen. Opvallend genoeg kampen ook steeds meer jongeren met de gevolgen van een verslaving. Dit zien we met name terug onder de studenten in Den Haag. Een stressvol leven, voor het eerst op eigen benen staan en mogelijk beïnvloed raken door de omgeving. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken waarom deze groep zo kwetsbaar is voor het overmatig gebruik van verdovende middelen. Maar hoe weet je of je echt verslaafd bent? En hoe is de verslavingszorg in Den Haag geregeld? Wat kun je verwachten van een behandeling? Hoe snel kun je terecht? En waar moet je dan überhaupt beginnen?

Wanneer spreken we van een verslaving?

Er zijn veel mensen die het lastig vinden om van een verslaving te spreken. Natuurlijk zijn er gemiddeldes van hoeveel je bijvoorbeeld moet drinken wanneer je verslaafd bent. Maar er zijn ook mensen die dit aantal al halen bij een middagje op het terras zitten met vrienden. Betekent dit dan ook dat je verslaafd bent? Nee, niet per se. Aantallen hoeven niet altijd wat te zeggen. Iemand kan ook standaard maar twee glaasjes alcohol per dag drinken en toch verslaafd zijn. Het hoeft niet altijd om hele flessen te gaan. Het gaat om de achterliggende reden. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten die de dag beginnen met een biertje. Niet omdat ze daar zin in hebben op de vroege morgen, maar omdat het ze rust geeft. Ze iets meer ontspannen maakt. Ze het gevoel hebben dan de dag beter aan te kunnen. In dit geval spreek je van afhankelijkheid en dit is één van de belangrijkste indicaties voor een verslaving. Als je het gevoel hebt niet meer zonder te kunnen, dan spreken we van een verslaving. Hierbij maakt het niet uit hoeveel je drinkt of gebruikt.

Verslavingszorg Den Haag

Maar wat kun je verwachten van de verslavingszorg in Den Haag? Er zijn verschillende plekken waar je goed terecht kunt. Een van de instellingen die goed staat aangeschreven is Trubendorffer. Het grote voordeel van Trubendorffer is dat er vrijwel geen wachtlijsten zijn. Je kunt zonder verwijzing terecht en je hoeft ook niet opgenomen te worden. Dat is als student natuurlijk heel prettig. Zo kun je een behandeling volgen, zonder dat je cruciale tijd mist. Bovendien worden alle kosten vanuit de basisverzekering gedekt. Ook hier hoeven dus geen onnodige zorgen over te zijn.

Wat te doen bij een verslaving?

Maak je je zorgen over je eigen gebruik? Of over iemand uit je omgeving? Dan kun je ervoor kiezen om zelf contact op te nemen met Trubendorffer en een intake aan te vragen. Het is ook mogelijk om eerst nog een tussenstap te zetten. Door bijvoorbeeld eerst een gesprek aan te gaan met je huisarts. Leg uit wat je gebruikt, hoeveel je gebruikt en hoe dit je in de weg zit. Dit is de eerste stap naar genezing. De huisarts kan vervolgens vertellen waar je terecht kunt en indien nodig je doorverwijzen naar de juiste plekken.

Maak je je zorgen over iemand uit je omgeving? Probeer dan eerst zelf contact te leggen met deze persoon. Eventueel met vrienden en familie. Je zou ook een leerkracht kunnen inlichten. Hoe sneller er gereageerd wordt, hoe beter. 

Hier kun je terecht voor de juiste zorg:

  • Trubendorffer
  • Telefoonnummer: 0800 – 999 999 8
  • Locatie: Bezuidenhoutseweg 115 - 2594 AD Den Haag

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.