Skip to main content

4x: Dit moet je regelen als je stopt met je opleiding of afstudeert

Als je stopt met je opleiding of afstudeert, dan zijn er een heleboel dingen die je niet moet vergeten te regelen. Wist je bijvoorbeeld dat veel verzekeringen veranderen wanneer je niet meer studeert? En dat je voor een bankrekening moet betalen omdat je geen recht meer hebt op een studentenrekening? Wacht dus nog even met feesten na je scriptie of mokken nadat je een negatief bsa hebt gekregen… En let op: wanneer je een aantal zaken niet regelt, kunnen daar vervelende (financiële) consequenties aan vastzitten!

1. Stopzetten OV (studentenreisproduct)

Het belangrijkste is om tijdig je studentenreisproduct stop te zetten. Als je dit niet doet, dan kost het je namelijk €97,- per halve maand! Stopzetten kun je doen bij een (NS-)automaat door te kiezen voor ‘stopzetten producten’. Je moet je studentenreisproduct voor de 5e werkdag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op het product stopzetten. Als je geen recht meer hebt op het studentenreisproduct, dan kun je binnen 3 maanden nog wel een gratis Dal-Voordeelkaart aanvragen bij de NS. Reis je nooit buiten de spitsuren? Dan kan je ook €50,- korting krijgen op een ander NS-abonnement.

2. Stopzetten studiefinanciering

Ook is het belangrijk om op tijd je studiefinanciering stop te zetten. Als je dit niet doet, dan is er namelijk een kans dat je het later (in 1 keer) terug moet betalen! Je stufi zet je stop met je DigiD op Mijn DUO.

3. Terugbetalen studieschuld

Sinds het nieuwe leenstelsel heeft bijna elke student wel een studieschuld. Als je gestopt bent met studeren of bent afgestudeerd, dan is het daarom belangrijk om te informeren naar de terugbetalingsregeling. De eerste 2 jaar hoef je niet af te lossen op je lening, maar dit mag wel. Soms is dit verstandig, omdat de rente op je lening bijvoorbeeld doorloopt.

4. Uitschrijven onderwijsinstelling

Vergeet tenslotte ook niet om je via Studielink uit te schrijven bij je onderwijsinstelling. Vooral wanneer je midden in het collegejaar stopt, is dit belangrijk en kun je vaak ook nog een deel van het collegegeld terugvragen! Als je na juni stopt, dan hoef je meestal niks te doen. Maar voor de zekerheid even checken kan nooit kwaad!

Ben jij afgestudeerd of gestopt met je opleiding en weet je echt niet hoe je aan een toffe baan komt? Check dan deze blog voor tips en ideeën!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Den Haag Studentenstad

Den Haag biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Haagse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Den Haag.

Studeren in Den Haag

Ga jij studeren in Den Haag? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Haag

Ga je in Den Haag studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Haag en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Haag

Er zijn heel veel redenen om in Den Haag te studeren en wonen tijdens je studententijd!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Haag

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Haag Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Haag

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Den Haag staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.