← Terug naar overzicht

5 tips voor werken in een projectgroep

We herkennen het allemaal: die verschrikkelijke projectgroep die bestaat uit zeikerds en luie studenten die niks bereiken. Hoe moet je met dit bij elkaar geraapt zooitje nou iets voor elkaar krijgen? Daar hebben wij een paar tips voor…

Projectgroep samenstellen

Hopelijk krijg je de mogelijkheid om jouw projectgroep samen te stellen. Hogerejaars mogen dit meestal wel en dan gaat het vaak vanzelf. Maar wanneer er in het eerste jaar nog groepjes gevormd moeten worden, kan dit erg lastig zijn. Worst case scenario: je leraar heeft alvast een projectgroep voor je samengesteld, eentje dat verschrikkelijk is. Om te janken! Maar hopelijk mag je toch een beetje zelf mensen uitkiezen, zodat je het nog enigszins doable kan maken.

Afspraken maken

Nu de projectgroep is samengesteld (nee, je kunt er nu echt niks meer aan veranderen). Er moeten regels worden vastgesteld. Geloof me nou maar, dat stomme contract gaat je echt redden. Dus, je stelt een contract samen. Hierin zet je bijvoorbeeld: hoe vaak mag een student een groepsbijeenkomst missen? 1 of 2 keer? En wanneer is iets een uitzondering? Als hij is aangereden of telt treinvertraging ook? Hoe vaak mag hij dan te laat komen? Wie is de voorzitter? Wat zijn de deadlines? Hoe vaak mag hij deze missen? Wanneer krijg je een gele kaart? Of trakteert hij op een Big Mac en is het weer helemaal goed? Of doen jullie zelfs aan de rode kaart? Exit. Maak duidelijk deze afspraken en zet ze zwart op wit, met handtekening. Op deze manier kunnen jullie de niksdoeners zo de groep uitkicken.

Verdeel de taken

Het moet duidelijk zijn welke taken bij wie horen. Zet dit ook zwart op wit. Zorg er daarnaast ook voor dat dominante Donna niet altijd de leukste taken krijgt die het minste werk zijn en dat verlegen Victor steeds met de stomme taken zit opgescheept. Verdeel de taken en doe dit dan ook eerlijk.

Motiveer elkaar

Als het zo is dat Jantje de deadline niet haalt, geef hem dan niet meteen een exit. Probeer erachter te komen waarom hij het niet doet en help hem. Een opleiding doe je niet alleen maar voor je lol, maar ook om je diploma te halen. Dus probeer iedereen te motiveren om hun opdrachten te maken en het vak te halen. Als je het dan toch doet, doe het dan goed en samen.

Doe ook leuke dingen

Teambuilding is everything. Dus ga ook eens een drankje doen na de vergadering of als je het echt goed kan vinden, ga dan een avondje stappen. Je ziet een andere kant van mensen en wie weet worden jullie wel dikke vriendinnen. Maar als het echt niet klikt, ook prima. Maar dat betekent niet dat jullie geen goed team kunnen zijn. Zorg dan dat iedereen zijn deel op een goede manier individueel doet, zodat het geheel uiteindelijk, met zo min mogelijk samenwerking, ook fantastisch is.

Meer tips nodig?

Ben je niet meer zo gemotiveerd? Dat snappen we best! Lees onze blog: Help! Waar is mijn motivatie? voor tips om je motivatie terug te halen. 

Meer studentennieuws

Abonneren op